Portparol KFOR-a: Cilj povećanja broja patrola je brzo smirivanje situacije

Vesti 27. sep 202122:09 9 komentara
N1/arhiva

Portparol KFOR-a Antonio Minutela je izjavio da je do povećanja patrola i trajanja patroliranja na severu Kosova u blizini prelaza Jarinje i Brnjak došlo sa ciljem da se brzo smiri situacija na severu Kosova. Minutela je za prištinsku televiziju Klan kosova rekao da je KFOR preduzeo dalje korake na terenu povećanjem patrola duž glavnih puteva na koje je uticalo postavljanje blokada puteva i rasporedjivanjem jedinica KFOR-a na graničnim prelazima Jarinje i Brnjak, u skladu sa mandatom Rezolucije 1244 Saveta Saveta bezbednosti UN iz 1999. godine.

„KFOR je takodje razgovarao sa svim stranama uključenim u prekid protesta na severu Kosova. Usvojene mere, o kojima je komandant KFOR-a prethodno razgovarao sa svim institucijama na Kosovu i sa gradonačelnicima severa, imaju za cilj brzo smirivanje napete situacije koja je nastala prošle nedelje i obezbedjenje bezbednog i slobodnog kretanja za sve zajednice na Kosovu“, kazao je on.

Povezane vesti

KFOR je poslao trupe na sever zemlje nakon situacije stvorene uspostavljanjem reciprociteta za srpske tablice od strane Vlade Kosova.

Prištinski mediji su javili da su pripadnici Kfora od početka primene mere Vlade Kosova bili u blizini prelaza Jarinje i Brnjak, ali se nisu kao danas javno pojavljivali, već su za nadgledanje situacije koristili helikoptere.

Mediji su još javili da su pripadnici Kfora posle jučerašnje posete ministra odbrane Srbije Nebojše Stefanovića i ruskog ambasadora Aleksandra Bocan Haščenka vojsci Srbije u blizini granice sa Kosovom odlučili da se pojave javno i prođu peške pored kosovskih policajaca i lokalnih Srba, čime su stavili do znanja da su oni tu da obezbede Kosovo od eventualnih incidenata od strane Srbije.

Inače, mađarski pripadnici Kfora koji su danas viđeni u blizini prelaza pripadaju snagama za brze intervencije Kfor-a.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare