Portparol EU: 20. i 21. aprila završni sastanci radnih grupa za tablice

Vesti 19. apr 202216:34
Izvor: N1

Neposredno pre isteka mandata radnih grupa za pronalaženje trajnog rešenja za tablice, u Briselu će se 20. i 21. aprila održati sledeći krug sastanaka ovih delegacija, potvrdio je za KoSSev portparol Evropske unije Peter Stano.

I sada je ponovio da će EU asistirati obema delegacijama kako bi pronašli rešenja, ali i naglašavaju to da je odgovornost upravo na obe strane da se oko rešenja dogovore, prenosi KoSSev.

„Mi želimo da do 21. aprila oni postignu napredak“, naglasio je Stano u pisanom odgovoru.

POVEZANE VESTI

Evropska unija još jednom podseća obe strane da je sada hitno da pronađu zajedničko stanovište.

Takođe, Stano dodaje, naglašavajući na kraju izjave: „Svaki sporazum o registarskim tablicama zahtevaće političku fleksibilnost i kompromis“.

I dok prištinska strana naglašava da 21. aprila ističe rok, sa jedne strane režimu nalepnica kao šestomesečnog rešenja, a sa druge strane rok i za pronalazak rešenja, iz Beograda navode da se sa Prištinom u Briselu u oktobru nisu dogovorili da tada ističe rok režimu nalepnica, već mandat ekspertima radnih grupa da do tada pronađu rešenje za tablice koje će potom predstaviti stranama.

Održavanje sastanaka ovih radnih grupa započeto je nakon što je zaključen sporazum o privremenom rešenju za tablice krajem septembra meseca u Briselu koji je deeskalirao situaciju na severu Kosova, odnosno na prelazima Jarinje i Brnjak koji su bili blokirani 14 dana u septembru i početkom oktobra prošle godine.

Postignutim dogovorom tada je počela privremena primena sistema korišćenja stikera, pomoću kojih građani Kosova i Srbije prikrivaju oznake na registarskim tablicama.

Prema istom sporazumu, koji je sadržao tri osnovne tačke, predviđeno je održavanje sastanaka delegacije Beograda i Prištine i eksperata EU – Radne grupe zadužene za pronalazak trajnog rešenja po pitanju tablica u roku od šest meseci, odnosno do 21. aprila 2022. godine.

Radne grupe su do sada održale ukupno sedam sastanaka, a ishodi, kao i ko učestvuje na njima javnosti nije poznato.

Komentari

Vaš komentar