Porodici sa troje teško obolelih nadležni savetovali da uzmu struju „na divlje“

Vesti 09. avg 202210:035 komentara

Petočlana porodica Zekić već godinama živi u baraci kod Luke Beograd, bez struje i električnog brojila. U dogovoru sa jednom obiližnjom firmom, koriste njihovu struju koju redovno plaćaju, i to po skupljoj, industrijskoj tarifi. Problemi nastaju vikendima ili kada su zaposleni pomenute firme na godišnjem odmoru, pa Zekići i danima ostaju bez struje. Zekići kažu da ih je predsednik opštine Palilula svojevremeno čak posavetovao da se prikača na struju "na divlje".

Dragiša Zekić za N1 kaže da firma sa kojom imaju dogovor da koriste njihovu struju, uskoro odlazi na kolektivni godišnji odmor zbog čega strahuju da će ponovo ostati bez struje.

„Ovde žive tri osobe sa invaliditetom: moja supruga koja je na hemodijalizi već 12 godina i četiri puta dnevno na insulinu, moja majka koja je pre 20 dana operisala kancer dojke, a ja imam tumor prostate i živeo sam preko 30 godna sa hepatitisom C“, naveo je Dragiša i istakao da je posobno problematično to što insulin i određene lekove moraju da čuvaju u frižideru.

„Imamo jedan kabl preko kojeg vučemo iz jedne firme struju. Zahvaljujem tim ljudima koji su nam izašli u susret, jer do sada bismo već pomrli. Struju plaćamo po visokoj ceni jer je industrijska, u crvenoj tarifi su stalno, i pola penzije odlazi na struju. Kada oni odu na godišnji, vikend, iskoči sklopka i budemo po dva, tri, deset dana bez struje“, objašnjava Dragiša.

porodica zekić baraka bez struje n1
N1

Nekada je radio u Luci Beograd koja ga je 2005. godine poslala u invalidsku penziju zbog hepatitisa C, iako je on želeo da nastavi da radi.

„Bio sam diskriminisan od Luke Beograd zbog hepatitsa (…) Klasična diskriminacija, nisu hteli da mi daju struju“, tvrdi Dragiša i dodaje da se zbog problema sa električnom energijom obraćao Centru ta socijalni rad, ali da njihove službenice nisu htele da uđu u njegov dom dok „ne testira decu na HIV, na hepatitis C, na psihoaktivne supstance“.

„Javno sam govorio da imam hepatitis. Nisu htele da uđu u kuću“, priča Dragiša i ističe da mu je najviše pomogla poverenica za ravnopravnost Brankica Janković koja je u vezi sa njegovim slučajem slala dopise i Luci Beograd, tadašnjem vlasniku Luke Milanu Beku, Elektrodistribuciji Beograd, i Centru za socijalni rad.

„Svi su se ograđivali, prebaciviali odgovornost. Na kraju mi je poverenica rekla da ona nema nikakvu izvršnu vlast“, kaže Dragiša.

„Da idem u zatvor zbog struje, prosto mi je nenormalno“

Predsednik opštine Palilula svojevremeno ga je čak savetovao da se ilegalno priključi na mrežu.

„Predsednik opštine bio je izuzetno ljubazan, pomislio sam da će da mi reši problem, ali na kraju razgovora mi je rekao da se priključim na divlje. Rekao sam mu da ću otići u zatvor. ‘Ma daj’, kaže, ‘tako je’. Ja sam bolestan čovek, nikad nisam osuđivan, kažnjavan, da idem u zatvor zbog struje, prosto mi je nenormalno. Ja hoću da plaćam struju, da mi daju samo strujomer, da plaćamo kao ostali“, poručuje Dragiša.

Sagovornik N1 apelovao je stoga na novog gradonačelnika Aleksandra Šapića da im izađe u susret, jer kako kaže, ne znaju kako će da prežive bez struje.

Komentari

Vaš komentar