Porodica i prijatelji nastradale devojke u Nišu zatražili strogu kaznu za vozača

Vesti 18. sep 202119:30 7 komentara

Građani i porodica dvadesetpetogodišnje Jovane Petković koja je preminula posle saobraćajne nesreće prošlog novembra u Nišu, blokirali su nakratko raskrsnicu kod suda u tom gradu. Traže ukidanje odluke o kućnom pritvoru vozaču koji je izazvao nesreću, dvadesetogodišnjem M. G. iz Niša. Njemu se sudi za teško delo protiv bezbednosti saobraćaja, gde je maksimalna kazna zatvora 12 godina. Okupljeni je smatraju nedovoljnom zato što je, kako su poručili, mladić sa tek dobijenom dozvolom, pijan projurio kroz crveno i usmrtio jednu osobu.

Nezadovoljni time kako teče sudski postupak porodica, prijatelji i građani koji nisu u srodstvu sa poginulom devojkom okupili su se preko puta niškog suda. Transparenti koje su nosili ukazuju i na to koji su njihovi zahtevi, da se ubrza sudski postupak i da onaj koji je ubio Jovanu Petković bude maksimalno kažnjen.

„Ovo nije nesrećan slučaj koji može svakome da se desi. Vozač je bio pijan. Prošao je kroz crveno, vozio je probnom vozačkom dozvolom pola sata posle ponoći, nije bilo tragova kočenja i nije ukazao prvu pomoć mojoj sestri. Kada je izašao iz auta konstatovao je da „nije ništa“ i pozvao je svoju majku, koja je na mesto nesreće, prema rečima očevidaca, stigla pre Hitne pomoći. I pored svega toga, slučaj se i dalje odugovlači, i pušten je da se brani iz kućnog pritvora. Mi se pitamo koliko treba da čekamo da dobijemo pravdu“, poručio je Miljan Petković, brat poginule Jovane.

N1

On je zapitao i da li će okrivljeni da dobije odgovarajuću kaznu, a kao i ostali članovi porodice, nema poveranja u pravosudne organe. Kao razlog za to navodi da ono što se do sada događalo na ročištima ne ukazuje na to da će postupak biti vođen objektivno.

„Odbrana je tražila da se optuženi pusti u kućni pritvor. Na pitanje sudije tužiocu da li se ona tome protivi, ona je odgovorila odrečno i dodala da se ne protivi. Rekla je sudiji: ‘Odlučite šta hoćete’. Mi smo bili u šoku. Kada mi nemamo podršku od tužioca, koji treba da bude na strani oštećenog, šta da očekujemo prilikom traženja visine kazne“, naveo je Petković.

Jovana Petković je rođena u Žitorađi kod Vladičinog Hana. Preminula je od povreda koje je zadobila prošle godine 21. novembra u saobraćajnoj nesreći na Bulevaru Nemanjića u Nišu, kada je pijani vozač sa brzinom od preko 100 kilomatara na čas udario u njen automobil. Ona je desetak dana nakon toga preminula u KC Niš.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare