Porfirije: Podrška crkvi i narodu Grčke, skupljaju se prilozi za žrtve požara

Vesti 07. avg. 202115:48 > 18:5011 komentara
Podeli:
Patrijarh Porfirije
Izvor: Tanjug/Zoran Žestić

Poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Porfirije uputio je arhiepiskopu atinskom i sve Grčke Jerenimu pismo u kojem je izrazio podršku crkvi i narodu povodom katastrofalnih požara.

Povezane vesti:

Patrijarh je zamolio arhiepiskopa Jeronima da sveštenstvu i bratskom grčkom narodu, pogotovo u oblastima koje se najviše pogođene vatrenom stihijom, prenese molitve celog srpskog pravoslavnog roda koji nije i nikada neće zaboraviti da je u skoroj prošlosti gotovo jedinog prijatelja u velikim, ratnim nedaćama koje je preživeo imao u bratskom grčkom narodu i sestrinskoj Grčkoj crkvi.

„Obilna pomoć koju ste vi, naša grčka braća i sestre, slali u srpske zemlje predstavljala je za nas ne samo hranu, odeću, obuću i druge potrepštine, nego i znak da u našoj blizini imamo najbliže prijatelje koji ne žele da učestvuju u nepravdi kojoj smo bili izloženi“, poručio je patrijarh.

Patrijarh je uputio izraze najdubljeg saučešća porodicama nastradalih, ali i duboke vere da će Gospod one čiji su se „zemaljski životi ugasili u plamenu naseliti u naseljima pravednika“.

Patrijarh Porfirije izdao je nalog svim hramovima u Beogradu i Arhiepiskopiji beogradsko-karlovačkoj da se na svim bogosluženjima do daljeg skupljaju prilozi za stradale u Grčkoj.

Reči podrške stižu i od Aleksadra Vučića

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je poruku podrške građanima i vlastima Grčke, koji se već danima bore sa požarima.

Vučić je na svom nalogu na Tviteru naveo da je Srbija spremna da pomogne Grčkoj.

„Šaljemo svoje saosećanje i ohrabrenje građanima i vlastima Grčke. Srbija je, kao i uvek u teškim trenucima, spremna da im pomogne u borbi sa vatrenom stihijom i otklanjanju njenih posledica svim raspoloživim sredstvima“, napisao je predsednik Srbije.

Komentari

Vaš komentar