U Hramu održana „liturgija pomirenja“ SPC i MPC: Naša srca biju od radosti

Vesti 19. maj. 202209:08 > 12:2831 komentara
Podeli:
Izvor: Tanjug/Miloš Milivojević

U Hramu Svetog Save u Beogradu održana je liturgija koju su služili patrijarh srpski Porfirije i arhiekiskop ohridski i makedonski Stefan. Srpska pravoslavna crkva je današnje bogosluženje nazvala liturgijom pomirenja.

Patrijarh Porfirije prethodno je kod hrama Svetog Save na Vračaru dočekao zajedno sa vladikama delegaciju Makedonske pravoslavne crkve, predvođene ahiepiskopom ohridskim i makedonskim Stefanom.

„Кako zvone zvona Svetosavskog hrama, tako i naša srca biju od radosti zbog ovog blagoslovenog dana. Dobrodošli draga braćo! Dobrodošao brate arhiepiskope Stefane i vladike. Dobrodošli u zajednicu ljubavi, vi i sav Vaš bogoljubivi narod. Braća smo i samo braća“, poručio je patrijarh Porfije na dočeku, sa kojeg je snimak stavio na svoj istagram profil.

Zajedničko bogosluženje patrijarha Porfirija i arhiepiskopa Stefana označava prevazilaženje raskola, do kojeg je došlo pre pola veka, kada je MPC samovoljno izašla iz okrilja SPC, gde je imala status autonomije, želeći potpunu samostalnost – autokefalnost.

SPC kao ni druge pravoslavne crkve nisu to prihvatile, smatrajući da je postupak nekanonski.

Očekuje se nastavak dijaloga dve crkve, o kojem je javnost saznala tek protekle sedmice, jer je vođen u tajnosti.

U Beogradu je u toku zasedanje Sabora SPC, njene „skupštine“, koja okuplja vladike iz zemlje i inostranstva.

Komentari

Vaš komentar