Popović (RERI): Ne ubija nas vazduh, nego korupcija i neodgovornost

Vesti 16. mar. 202118:573 komentara
Podeli:

Mirko Popović iz organizacije RERI, koja je tužila EPS zbog prekomernog zagađenja vazduha u Srbiji, kaže za N1 da nas ne ubija vazduh već korupucija i neodgovornost. Dodaje da je Srbija prezagađena i da je situacija "crna da ne može biti crnja".

„Zvuči kao šala da se Beograd kandiduje za zelenu prestonicu, neodgovornost je što se neko usuđuje da kandiduje Beograd za zelenu prestonicu. Današnja poruka potvrđuje ono što je predmet tužbe, emisija gasova u 2018. i 2019. godini premašuju vrednosti i zato je Sekretarijat Energetske zajednice pokrenuo postupak za rešavanje sporova protiv Srbije. Sumpor-dioksid ne nestaje trenutkom emitovanja, već se pretvara u sekundarne čestice, u sumpornu kiselinu i to su sve razlozi zašto smo zagađeni, a uzrok je neodgovornost“, kaže Popović.

Povezane vesti:

On dodaje da mi 15 godina gotovo ništa nismo uradili i da smo u zaostatku.

„Moramo da izađemo iz kruga da mi nešto ne možemo. Mi ne možemo da spovodimo zakone, jer ih sprovodi korumpirana vlast i onda je pitanje šta možemo da uradimo na kratak rok, a to je recimo da deca ne izlaze napolje ujutru kad je opasno. Mi smo taoci neodgovorne i korumpirane vlasti i to mora da bude u korenu rešavanja problema. Vlada Srbije je osnovala radnu grupu pre godinu i po dana, izradili su plan kvaliteta vazduha, koji nije usklađen sa zakonom“, kazao je Popović.

Kaže da se nada da ce ovi problemi brzo početi da se rešavaju.

„Nama je potrebno da neko sa međunarodnog nivoa reaguje, i Evropska unija da nam stavi do znanja, jer se godinama ponašamo kao skup pijanih svatova, mi 15 godina obećavamo da ćemo da smanjimo zagađenje. Ozbiljne države bi primenile svoje obaveze, to bi trebalo da bude obaveza. Srbija je znala pre 15 godina da će imati direktivu o velikim ložištima. Jedna od najvećih elektrana Evropi, u Poljskoj, emituje 10 puta manje čestica od naših elektrana. Srpske termoelektrane emituju onoliko koliko emituje pola Evropske unije, 600 hiljada tona, a Srbija 300 hiljada tona, svakako smo prvi i u emisjii“, rekao je Popović.

Kada je reč o zdravlju, on kaže da i manje emisije, ukoliko su građani dugo izloženi, utiču na zdravlje ljudi. Sumpor-dioksid u vazduhu reaguje i stvara sekundarne PM čestice, koje se zavlače u pluća i dovode do stvaranja sumporne kiseline koja uništava prirodne resurse.

Popović navodi da su iz RERI-ja tužbom zahtevali da se EPS uskladi sa emisijama i svestan je da postrojenja ne mogu da se izgrade za dan.

„U smislu tehnologije, postrojenja za odsumporavanje mogu da smanje zagađenje. Ne možemo da zanemarimo da imamo završeno postrojenje u Kostolcu koje ne radi, nije radilo u 2018. i 2019. godini, pitanje je kada će ta tehnologija biti primenjena u Srbiji. Evropska unija jasno zahteva od Srbije da otpočne energetsku tranziciju i da prestanemo da proizvodimo struju iz uglja“.

Agencija za zaštitu životne sredine pokušala je da promeni kriterijume za prikaz kvaliteta vazduha čak 5 puta, a kada se tome usprotivio Milenko Jovanović, otpušten je.

„To otpuštanje službenika iz Agencije je nezakonito, kao i premeštanje sa jedne pozicije na drugu. Građani imaju razloga da budu izuzetno zabriniuti kada je reč o kvalitetu vazduha u Srbiji, jer nažalost imamo podatke da je stanje „crno da crnje ne može biti“, zaključio je Mirko Popović.

Komentari

Vaš komentar