Popović: Proizvodnja Sputnjika V u Torlaku će početi do 20. maja

Vesti 11. mar 202117:42 18 komentara
TANJUG/KABINET MINISTRA ZA INOVACIJE I TEHNOLOSKI RAZVOJ/ANDREJ CUSOVLJANOV

Proizvodnja ruske vakcine Sputnjik V u Institutu Torlak počinje do 20. maja ove godine i Srbija će time postati prva zemlja na teritoriji Evrope gde će biti proizvedena ova vakcina, potvrđeno je na sastanku ministra bez portfelja u Vladi Srbije Nenada Popovića i ruskog ministra industrije i trgovine Denisa Manturova, saopšteno je u četvrtak.

Popović i Manturov su potvrdili Mapu puta koju su predložili stručnjaci ruskog Ministarstva industrije i trgovine, Ruskog fonda direktnih investicija, Instituta Gamaleja i farmaceutske kompanije „Generijum“, saopšteno je iz Popovićevog kabineta.

„Ova Mapa puta izrađena je na osnovu ruskog iskustva u uspostavljanju proizvodnje vakcine Sputnjik V u nekoliko fabrika na teritoriji Ruske Federacije. Planirano je da u prvom ciklusu proizvodnje u Institutu Torlak proizvedemo četiri miliona vakcina“, rekao je Popović.

On je istakao da je na sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića i zamenika predsednika ruske Vlade Jurija Borisova, 15. februara u Beogradu, dat nalog da se u roku od mesec dana pripremi Mapa puta za uspostavljanje proizvodnje ruske vakcine u Srbiji.

„Uradili smo to i pre zadatog roka“, rekao je Popović i najavio da će do kraja marta biti potpisan Sporazum o transferu tehnologija sa ruskim partnerima.

„Do 16. aprila u našu zemlju trebalo bi da stignu manje količine supstance od koje će biti napravljene validacione serije vakcine u Institutu Torlak. Ove validacione serije, u roku od nekoliko dana, biće poslate nazad u Rusiju na analizu koju sprovodi renomirani Institut Gamaleja“, objasnio je Popović, navodeći da ispitivanje pristiglih uzoraka u Institutu Gamaleja traje 21 dan.

„Posle potvrde njihove ispravnosti, ruska strana započinje regularnu isporuku većih količina supstance koja se koristi za proizvodnju vakcina u Srbiji. Početak proizvodnje vakcine u Institutu Torlak planiran je do 20. maja“, naveo je Popović.

On je istakao da „prva faza“ proizvodnje ruske vakcine u Srbiji podrazumeva transport supstance, punjenje bočica u skladu sa najvišim tehnološkim standardima, pakovanje i distribuciju vakcina u Srbiji i regionu.

„Nakon uspostavljanja prve faze proizvodnje, započinjemo izradu Studije izvodljivosti o proizvodnji u takozvanom ‘punom ciklusu’, koja podrazumeva proizvodnju supstance u Srbiji. To će zahtevati nabavku složene tehnološke opreme i proširenje proizvodnih kapaciteta Torlaka, ali verujemo da proizvodnja u punom ciklusu može da bude započeta do kraja ove godine“, rekao je Popović i zahvalio ruskim partnerima na pomoći u lokalizaciji proizvodnje vakcine Sputnjik V u Srbiji.

Popović je ocenio da je to „istorijski trenutak za Srbiju“ i da je uz pomoć Rusije biti obnovljen „suverenitet u proizvodnji vakcina“, u čemu je Srbija, po njegovoj oceni, „nekada bila jedan od lidera u Evropi”.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare