Popović: Odluka o petoj frekvenciji se očekuje u naredne dve nedelje

Vesti 07. dec 202213:08 7 komentara
N1

Članica Saveta REM-a Judita Popović rekla je u Studiju lajv na N1 da na jučerašnjoj sednici REM-a nije bilo reči o konkursu za petu nacionalnu frekvenciju i da za sada nema naznaka kada će biti zakazana sednica na kojoj će se o tome odlučivati. Međutim, dodaje da se prema nezvaničnim informacijama koje ima, odluka o tome ko će moći da emituje televizijski signal u celoj Srbiji očekuje u naredne dve nedelje.

Predsednica Saveta REM-a Olivera Zekić rekla je da nije probijen rok za odluku o tome ko će dobiti petu frekvenciju, dok Popović navodi da je sigurna da je rok probijen i da je on bio definisan oglasom. Dodaje da je rok bio 30 dana od objavljivanja konačne liste kandidata koji su podneli zahtev, a taj rok je istekao 4. decembra.

Objašnjavajući proceduru za dodelu frekvencije, ona navodi da se posle predaje dokumentacije ona provera i od kandidata traži dopuna, ukoliko je potrebno. Tek kada svi kandidati vrate dopunjenu dokumentaciju, na sajtu REM-a se objavljuje konačna lista kandidata i od tada počinje da teče rok od 30 dana u kojem bi REM trebalo da donese odluku.

Upitana zašto Savet REM-a još nije doneo tu odluku, iako mu je bilo potrebno manje vremena za prethodne četiri frekvencije, Popović kaže da nije bilo zakonskih razloga za kašnjenje, a prema njenom mišljenju ni objektivnih ili subjektivnih razloga.

„Koji je konkretno razlog ne bih mogla da vam kažem. Mene ne čudi i sve šo se dešava u vezi sa dodelom frekvencije samo je posledica konstantnog urušavanja slobode medija… Moje mišljenje je da bih ja politiku označila kao isključivog krivca i odgovornog za ovo stanje u medijima“, kazala je članica Saveta REM-a.

Ona dodaje da ako je pogrešeno prilikom dodele prethodne četiri frekvencije, davajući ih kandidatima koji ne ispunjavaju uslove u stručnom i etičkom smislu, „zašto ne bismo bar malo ispravili tu grešku i petu frekvenciju dali nekom ko bi diprineo tom pluraizmu“.

Popović kaže da je lako utvrditi da li kandidati za frekvenciju ispunjavaju standarde, ali da u situaciji medijske i institucionalne kontrole ne treba očekivati iznenađenja.

„Međutim, kada u toj meri imate kontrolisane medije i kontrolu institucija koje bi trebalo da odlučuju kome dodeliti frekvenciju, nemojte očekivati nikakvo iznenađenje, odnosno nešto što bi ugrozilo politički mejnstrim koji je jasno pokazao da i dalje namerava da kontroliše medije. Ta kontrola medija dovodi do sluđivanja građana, u tom slučaju mediji su zaista zarobljeni“, istakla je gošća Studija lajv.

Ona je dodala da je očigledno da na Savet REM-a postoji veliki pritisak i njegova kontrola.

„Ne mogu mediji biti u toj meri kontrolisani ako se ne kontroliše regulator koji bi trebalo po zakonu da kontroliše te medije. A kontrola ne potiče od strane regulatora, već od strane političkog establišmenta“, kazala je Popović.

Dodala je da sve počinje od izbora članova REM-a, koji su podložni autocenzuri.

„Mrak koji smo videli juče jasno pokazuje kako će to sve izgledati i u kom smeru ide medijska scena Srbije. Zaista se nadam da postoji još negde zdravog razuma i da postoji volja da se stvari promene i da se omogući da preko jedne, dve televizije, dobijemo prave oinformacije“, istakla je članica Saveta REM-a.

Ona je kazala da je mrak koji je juče videla na ekranima za nju bio onespokojavajuć i da je bilo neočekivano mnogo negativnih reakcija na mogućnost uvođenja potpunog medijskog mraka.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare