Popović: Obuka zatvorenika za defiticarna zanimanja radi lakšeg zapošljavanja

Vesti 05. feb 202115:302 komentara
Maja Popović
Izvor: Tanjug / Sava Radovanović

Ministarka pravde Maja Popović izjavila je u Sremskoj Mitrovici da se u kazneno-popravnim zavodima osuđenici obučavaju za deficitarna zanimanja, i da se u dobijenim sertifikatima nigde na navodi da su stečeni tokom izdržavanja zatvorske kazne kako bi im bio olakšan put do posla, saopštilo je Ministarstvo pravde.

Popović je tokom posete Kazneno-popravnom zavodu u Sremskoj Mitrovici istakla de je obuka osuđenika iskorišćena kao dragoceni resurs kada je u više zavoda počela izradom zaštitne opreme za zaposlene i osuđenike, „čime je ceo sistem vrlo brzo zbrinut na početku pandemije“.

Tokom posete je istaknuto da taj kazneno-popravni zavod posvećuje posebnu pažnju stručnom usavršavanju osuđenika tako što im omogućava pohađanje osnovne i srednje škole, pruža obuku za pojedine zanate i na taj način doprinosi da osuđenici steknu neophodno iskustvo, dobiju sertifikat i samim tim dobiju bolji tretman tokom izdržavanja kazne.

Obilazeći novoizgrađeni paviljon u Kazneno-popravnom zavodu u Sremskoj Mitrovici, Popović je rekla da on biti opremljen nameštajem, dušecima i posteljinom koju izrađuju osuđenici u ovom i zavodima u Nišu i Zabeli, kao i osuđenice u zavodu u Požarevcu.

Komentari

Vaš komentar