Popović: Neophodna baza podataka protiv terorizma, za Srbijagas 169 miliona evra

Vesti 09. jun. 202111:35 > 12:493 komentara
Podeli:
Izvor: Fonet/Zoran Mrđa

Ministarka pravde Maja Popović izjavila je da predlog Zakona o Nacionalnoj bazi podataka za sprečavanje i borbu protiv terorizma predstavlja realizaciju planirane aktivnosti u Akcionom planu za Pregovaračko poglavlje 24 – Pravda, sloboda i bezbednost za pristupanje Srbije Evropskoj uniji. Obrazlažući predlog zakona poslanicima, Popović je istakla da je borba protiv terorizma jedan od najvažnijih spoljnopolitičkih prioriteta Srbije i da uspostavljanje ove baze predstavlja deo opštih napora zemlje na planu unapređenja sistema za prevenciju i borbu protiv terorizma.

Povezane vesti

„Pristup bazi podataka imaće MUP, Ministarstvo spoljnih poslova, bezbednosno informativna agencija (BIA), Vojno bezbednosna agencija (VBA), Vojno obaveštajna agencija (VOA) i Uprava za sprečavanje pranja novca, Republičko javno tužilaštvo, Tužilaštvo za organizovani kriminal kao i svi drugi državni organi kojima je pristup neophodan radi izvršavanja poslova u oblasti sprečavanja terorizma“, rekla je Popović. Ona je dodala da je najveći značaj zakona što se obezbeđuje njihova puna saradnja u postupanju.

Rekla je da će nadzor nad zakonom sprovoditi Ministarstvo pravde, a nad obradom podataka Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

„Predložena zakonska rešenja imaju za cilj da s jedne strane na jasan i precizan način urede procedure pohranjivanja podataka u bazu, njenu sadržinu, pristup podacima, njihovo korišćenje i zaštitu sa posebbnim naglaskom na poštovanje međunarodnih standarda zaštite ljudskih prava i sloboda, sa druge strane imaju za cilj efikanu razmenu podataka državnih organa nadležnih za borbu protiv terorizma“, obrazložila je ministarka.

Popović je dodala da je druga faza „da nadležni organi u bazu unesu sve neophodne podatke kako bi ona bila funkcionalna“ rekla je Popović i dodala da je zakon u skladu sa evropskom praksom.

Marković Palma: Uneti i odredbu o zaštiti od „političkog terorizma“

Predsednik stranke Jedinstvena Srbija Dragan Marković Palma zatražio je da se u Predlog zakona o nacionalnoj bazi podataka za sprečavanje i borbu protiv terorizma unese i odredba o zaštiti od „političkog terorizma“ i kao primer takvih naveo Stranku slobode i pravde (SSP) i njenog lidera Dragana Đilasa.

Marković je, na sednici parlamenta na kojoj se raspravlja o tom zakonu, rekao da se mora uvesti zaštita od političkog terorizma, onog što se „nekad zvalo strani plaćenici i domaći izdajnici, a sad su samo domaći izdajnici“.

Izvor : Fonet/Zoran Mrđa

On je pitao ministarku pravde Maju Popović zašto Đilas do sada nije procesuiran zbog nasilja u porodici jer je „naneo teške telesne povrede tastu i pretukao ženu naočigled maloletne dece“.

„Ti si milioner, bruko jedna, uništio Srbiju i srpsko nacionalno pitanje“, poručio je Marković Đilasu, uz konstataciju da je on „Kunta Kinte u SSP“.

On je zapitao i zašto nije formirano udruženje „Iva Đilas“, kako bi se ona štitila od „nasilnika, lopova i ludaka u toj SSP“.

Srbijagasu državne garancije za tri kredita

Ministarka pravde obrazložila je i predlog da država Srbija pruži „Srbijagasu“ garancije za tri kredita.

Ona je pozvala poslanike da podrže garancije od 66 miliona evra za gasifikaciju Borskog i Zaječarskog okruga, kredit od 28 miliona evra za izgradnju razvodnog gasovoda Leskovac – Vranje, a treća garancija od 75 miliona evra je za kredit radi gasifikacije Kolubarskog okruga i izgradnju razvodnog gasovoda Beograd – Valjevo – Loznica.

Ukoliko poslanici podrže, država će „Srbijagasu“ garantovati zaduženje od ukupno 169 miliona evra.

Poslanici će o prve četiti tačke dnevnog reda objedinjeno raspravljati danas, dok će sutra razmatrati izveštaje nekoliko komisija.

Komentari

Vaš komentar