Popović: Na Torlaku do sada proizvedeno milion i po vakcina Sputnjik V

Vesti 04. okt 202113:16 13 komentara
Tanjug/Strahinja Aćimović

U Srbiji je na institutu "Torlak" do sada proizvedeno milion i po ruskih vakcina protiv koronavirusa Sputnjik V, a očekuje se da do kraja godine budu napravljena četiri miliona, izjavio je ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

On je, na otvaranju Srpsko-ruskog poslovnog foruma, rekao da se sa ruskim državnim institutom „Gamaleja“, koji proizvodi vakcine, razgovara i o nekim novim oblicima saradnje u borbi protiv kovida, jer oni ispituju novi lek, „nazalni sprej“, koji bi se koristio umesto klasične vakcine.

„Nadamo se da će i na ovom novom projektu sarađivati Torlak i Gamaleja“, istakao je Popović, podsećajući da je Srbija prva država u Evropi i svetu kojoj je Rusija dala dozvolu da proizvodi „Sputnjik V“.

Govoreći o ekonomskoj saradnji dve zemlje, Popović je ukazao da je i pored pandemije, rast izvoza iz Srbije u Rusiju u ovoj godini porastao 16 odsto, što je odličan rezultat.

On je naveo da je prošle godine izvoz iz Srbije u Rusiju bio 2,5 milijarde dolara, a najviše se radi o voću i proizvodima sa niskom dodatom vrednošću i da to treba da se promeni, da se izvoze oni sa višom vrednošću, uključujući inovativne tehnologije.

Popović je poručio da je jedan od prioriteta Srbije unapređenje investicija iz Rusije, kroz grinfild investicije i projekte javno-privatnog partnerstva, jer „ima izuzetnu kadrovsku bazu, povoljnosti za investitore i mogućnost bescarinskog izvoza u Evropsku uniju“.

Ambasador Rusije Aleksandar Bocan Harčenko ocenio je da je poslovni forum važan, jer dolazi nekoliko dana uoči zasedanja međuvladinog komiteta za ekonomsku saradnju, čiji cilj je da se nađu mehanizmi da se robna razmena podigne ne samo na nivo pre izbijanja pandemije, nego i da postigne korak napred i bude četiri milijarde dolara godišnje.

„Naše ekonomije su uspele da prevaziđu ovaj teški period i ima osnova za veću saradnju“, objasnio je on, napominjući da svemu tome pogoduje dobar nivo i atmosfera političkih odnosa.

Bocan Harčenko je upozorio da dve zemlje ne mogu da se pohvale ekonomskom saradnjom u oblasti malih i srednjih preduzeća i da to treba da se poboljša.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare