Popović i Janković: Nasilje nad ženama jedan je od najvećih društvenih problema

Vesti 04. avg 202212:55 > 12:57 5 komentara
N1

Nasilje nad ženama jedan je od najvećih i za rešavanje najtežih društvenih problema, o kojem treba da se razgovara na svim nivoima, poručile su ministarka pravde Maja Popović i poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković posle današnjeg sastanka povodom dve inicijative koje je poverenica uputila ministarstvu.

Cilj prve inicijative je izmena Zakona o krivičnim sankcijama na način da se propiše obaveza nadležnih organa da, po službenoj dužnosti i u slučajevima rodnozasnovanog i porodičnog nasilja obaveste žrtvu o otpuštanju osuđenog iz zatvora.

Druga inicijativa usmerena je ka boljoj koordinaciji i radu nadležnih državnih organa i ustanova radi sprečavanja nasilja u porodica i zaštite od nasilja u porodici.

Popović i Janković su u zajedničkom saopštenju ocenile da je, zbog dubokih korena diskriminacije, rodne uloge i pogleda na ženu kao na vlasništvo, rodno zasnovano nasilje možda i najkompleksniji problem, koji se ne može rešiti tako što će ono biti zabranjeno zakonom ili što će se tim problemom baviti tela bez adekvatne institucionalne težine.

„Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, svaka peta žena u Srbiji doživi nasilje u partnerskoj vezi, što je više od crvenog alarma“, rekla je poverenica Janković i dodala da je nasilje nad ženama tema koja bi morala da bude u fokusu svih javnih politika.

Popović i Janković su se složile da bi jedan od koraka trebalo da bude i češće sastajanje Saveta za suzbijanje nasilja u porodici, koji može tražiti podatke, analize, obaveštenja i izveštaje od nadležnih državnih organa, i može donositi preporuke u cilju poboljšanja koordinisanja nadležnih državnih organa.

„Jedan od zaključaka je i da se protiv stereotipa o rodnim ulogama treba boriti i većim učešćem žena u upravljanju krizama, svim vitalnim sektorima, uključujući tu i sektor bezbednosti jer je aktivno učešće žena od nemerljivog značaja i za samo funkcionisanje ovog sektora, ali i za bezbednost žena“, poručile su ministarka pravde i poverenica.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare