Popov: Nacionalistički narativ koji se neguje u Srbiji „gorivo za buduće sukobe“

Vesti 25. maj 202223:49 > 23:50 2 komentara
N1

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov izjavio je da je nacionalistički narativ koji se sada dominantno neguje u Srbiji "gorivo za buduće sukobe".

Ocenio je, na tribini „Trideset godina od početka opsade Sarajeva“, da je veliki problem što mlađe generacije nisu upoznate sa događajima iz devedesetih godina 20. veka.

„Region je i dalje pun mržnje i mržnja kao da još više kvasa. Kao da se rat juče desio. Nacionalizam i populizam se lako primaju“ rekao je Popov na tribini u Nezavisnom društvu novinara Vojvodine.

Ocenio je da mlađe generacije stasavaju bez znanja o tome šta se dešavalo devedesetih godina 20. veka.

„To je gorivo da budući političari, kroz nacionalizam i populizam, obnove tu priču i da ‘oslobađaju’ kao što sada Rusija ‘oslobađa’ Ukrajinu od Ukrajinaca, a kao što smo i mi ‘oslobađali’ Vukovar“, rekao je on.

Prema njegovi rečima, ta priča može da se ponovi, „ako se ne podsete nove generacije da se zlo desilo“.

Novinar Rade Radovanović ocenio je da je dobar deo građana Srbije „ogrezao u patološkom osećanju nacionalnog i nacionalističkog“.

„To je uveliko prešlo u nacizam, jer je i to što je rađeno sa srpske strane u ratovima dosta ogoljeni srpski nacizam“, ocenio je Radovanović.

Prema njegovim rečima, u Ukrajini se odvija „divljačka agresija“ Rusije.

„Nadam se da će izgubiti i platiti za taj rat, Putin i njegovi saučesnici“, rekao je on.

Naveo je da je „tehnologija zločina slična kao i kada je u pitanju bila opsada Sarajeva“, te ocenio da se „obrasci zločina, samo u drastičnijem obliku, ponavljaju“.

„To je imperijalno-nacistički pohod Kremlja a ne znamo gde će se završiti“, kazao je Radovanović.

Tribinu su organizovali Centar za regionalizam i Nezavisno društvo novinara Vojvodine, u znak sećanja na žrtve opsade Sarajeva i na antiratne aktiviste. Na početku je prikazan je film „Oni su govorili drugačije“ snimljen u produkciji Igmanske inicijative.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare