Ponovo bunt ispred Informera: „Nijedan više ukraden ženski život“

Vesti 01. okt 202219:16 33 komentara

Ispred redakcije lista Informer u Beogradu je ponovo održan protest koji je organizovao neformalni kolektiv Ženska solidarnost. Okidač za bunt i dolazak pred redakciju Informera bilo je objavljivanje intervjua sa višestrukim silovateljem koji je nedavno pušten na slobodu pa ponovo priveden nakon prijave upravo lista Informer. Aktivistkinje, međutim, poručuju da su to samo načini da se manipuliše ženskim strahom i traže povlačenje intervjua sa svih platformi.

Drugi put ove nedelje, na beogradskim ulicama – ženska revolucija. Ponovo su građanke, aktivistkinje, političarke, umetnice, majke sa ćerkama došle pod prozore Informera kako bi tom listu, a kažu i celom društvu, poručile:

„Besne smo!“

„Dosta, dosta!“

Pročitajte još

Došle su i kako bi uredniku tog lista Draganu Vučićeviću postavile isto ono pitanje, koje mu je dok je trajao prošli protest postavila žena koja ga je kod ulaza u redakciju napala: „Go*no jedno kako smeš?“.

Iako je objavljivanjem intervjua sa višestrukim silovateljem prešao crvenu liniju novinarske etike, nije Informer jedini tabloid koji neprofesionalno izveštava o nasilju prema ženama, poručuju organizatorke protesta. Kažu, ovaj bes u njima bukti i zbog svih ranijih slučajeva koji su na neetičan način završili u medijima.

„I zbog toga smo danas ovde, zbog Milene, Danijele, Ive, hrabrih Petničarki, devojčica iz Jagodine, zbog svih žena koje su preživele nasilje, zbog svih žena koje su govorile o tome zašto nisu prijavile nasilje, a o svakom od ovih slučajeva tabloidi su pisali da smo mi izazvale nasilje i da smo mi krive“, kaže Jelena Riznić iz Ženske solidarnosti, organizatorka protesta.

„Došla sam da kažem nijedna više ubijena, silovana, pretučena, ostavljena bez nasledstva, ponižena, zastrašena. Došla sam da se zajedno borimo, da kažemo – nijedan više ukraden ženski život“, kaže pesnikinja Radmila Petrović.

Došle su, kaže ova pesnikinja, i zato što im je dosta da budu građanke drugog reda, hodajuća izvinjenja, nečije sluge, kao što su bile njihove majke i bake.

„Mi njima treba da ostavimo jedan bolji svet, a ne znam šta ostavljamo. Ja se stvarno bojim da li smo mi njima sagradile bezbedno okruženje, da li im ostavljamo sistem koji će da ih štiti“, kaže Danka Spasovski, majka koja je došla sa ćerkom.

„Žene su dovoljno ojačale, dovoljno osvestile da imaju ogromnu moć da imaju ogromnu snagu i da dolazi naše vreme i ja zaista duboko verujem da će žene spasiti ljudski rod i da će spasiti planetu“, rekla je aktivistkinja Aida Ćorović.

A da bi žene Srbije spasile ponovne traume, sa ovog protesta zahtevaju:

„Uklanjanje intervjua sa svih medijskih portala radi zaštite žena od retraumatizacije i zaštite dostojanstva žena. Zahtevamo ukidanje javnog finansiranja svim medijima koji neetički izveštavaju o problemu nasilja prema ženama“, kaže organizatorka protesta Anita Marković iz Ženske solidarnosti.

Bačenih jaja na ulazu u redakciju Informera ovog puta nije bilo. Policije jeste i to sa druge strane haustora, u blizini baš onog mesta gde se zatekao urednik Informera kada je tokom prethodnog protesta napadnut.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare