Ponoš: Primedbe u diplomatskom koru na Vučićevo poređenje Srbije i Ukrajine

Vesti 24. sep 202211:33126 komentara

Predsednik pokreta "Srbija centar – SRCE" Zdravko Ponoš rekao je u Novom danu da je govor predsednika Srbije Alieksandra Vučića pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija bio u redu, a da je pet tačako o kojima je govorio bilo primereno. Dodaje da mnogi u diplomatskom koru u Beogradu imaju primedbe na poređenje Srbije i Ukrajine.

Pročitajte još:

„Bio sam svedok pre nekoliko godina kada je Vučić u govoru u Ujedinjenim nacfijama primenio caku sa partijskih sastanaka, kada je na početku govora rekao da je odustao od pripremljenog govora i da će pričati iz glave. To se tamo ne radi, jer se svaka reč meri. Ove godine bilo je drugačije. Taj govor je bio u redu“, rekao je Ponoš.

On dodaje da je za njega u redu i poređenje priče o Srbiji i Ukrajini, iako, kako kaže, mnogi u diplomatskom koru u Beogradu imaju primedbe na taj deo govora.

Ponoš ističe da i sam ima zamerke na predsednikovo obraćanje u UN, a za stojeći aplauz naše delegacije kaže da je bio neprimeren i da ukazuje na „karakter režima u Srbiji“.

„Paralela koju sam pohvalio je dovedena u pitanje stavom o neuvođenju sankcija. On je poredio s pravom Ukrajinu i Srbiju, a bilo bi mnogo jače da se uvede izvestan nivo sankcija, ali vodeći računa o našim specifičnim ekonomskim interesima i nekim drugim odnosima sa Rusijom. Bilo bi dobro da se o tim sankcijma razgovaralo sa Moskvom i da im se obrazloži naša pozicija, koja ne verovatno mora mnogo da se obrazlaže, sve je tu jasno. Ne može da se podrži strana koja je agresorska, tu nema dileme“, rekao je Ponoš.

Upitan o fotografiji predsednika kako sa ambasadorom Srbije u Vašingtonu Markom Đurićem jede rusku čorbu boršč u američkom restoranu, gost Novgog dana kaže da mu ne privlači pažnju na ono što služi za „zamajavanje domaće publike“.

Mobilizacija vojnički razumljiva, ali neprihvatljiva

Komentarišući delimičnu mobilizaciju u Rusiji, bivši načelnik Generalštaba kaže da je rat u Ukrajini dobio novu dimenziju i da Rusija sebi ne može da dozvoli da izgubi u njemu.

„Ona može da prekomponuje svoje ciljeve i to se upravo dešava. To što je mobilizacija sa stanovišta vojničke logike razumljiva, ne znači da je politički prihhvatljiva sa stanovišta nekog sa strane“, kazao je Ponoš.

Prema njegovoj oceni, pominjanje nuklearnog oružja jeste podizanje uloga, ali Rusija još nije zaigrala na sve ili ništa. „Nuklearno oružje nije igranje na sve ili ništa, to je igranje na ništa“, istakao je Ponoš.

Upitan o našem odnosu prema svemu tome, on kaže da se ovde više ne radi o tome šta je međunarodno pravo i pravda, šta nam se viđa i čiju književnost volimo, nego šta je dobro za ovaj narod. Dodaje da je Rusija trenutno „zabavljena svojim mukama“ i da teško može da nam pomogne i omogući da se u Srbiji živi bolje.

„Taj rat je doneo lošiji život u celoj Evropi. Naš evropski put treba da bude ultimitavniji i jasniji sa naše strane, nema ovde više šta da se balansira“, napomenuo je Ponoš.

Non-pejper ne obezbeđuje ravnopravne pregovore

U Skupštini je na zahtev opozicije održana rasprava o toku dijaloga sa Prištinom, kada su se čuli neki od predloga opozicije kako razrešiti kosovsko pitanje.

Ponoš kaže da ta skupštinska debata nije imala smisla, ali da je to toliko važna tema da je bilo važno da se o tome govori u parlamentu.

Upitn šta bi on radio da je na vlasti, osnivač pokreta SRCE i kandidat na prethodnim predsedničkim izborima naglašava da Kosovo ne treba da se rešava da bi bilo rešeno za par meseci „jer to ne može da se reši a da bude dobro za nas“.

„Da se rešava, da se uđe u kontinuitet pozitivnih pomeranja sa javnim linijama šta je neprihvatljivo za nas – da se prizna nezavisnost i da Kosovo uđe u Ujedinjene nacije“, objasnio je Ponoš svoj stav.

Dodaje da sve ostalo treba da bude predmet razgovora i da se uradi koliko može za pomeranje standarda života.

„U razgovorima o standardima vlast je sve dala, a ništa dobila“, kazao je Ponoš.

On kaže da je u pregovorima ova vlast bila kooperativnija i da je Vučić galantno davao, dok se kosovska strana pokazala kao tvrđi pregovarač.

Kurti takav kakav je čovek koga ne mogu da ucene, nema okrvavljene ruke, ideološki zadrt, težak nacionalnosta, opisao je gost Novog dana kako mnogi vide kosovskog premijera.

Komentarišući non-pejper koji se pojavio u albanskim medijima, Ponoš kaže da je indikativno da se u njemu govori o štapu i šargarepi za Beograd i Prištinu. S tim što se za srpsku stranu, ukazuje Ponoš, nudi snažna finansijska podrša daljem razvoju ukoliko bude kooperativna, dok se Prištini nudi priznanje od strane pet članica EU koje još nisu priznale Kosovo.

S druge strane, u slučaju nesaradnje, za Srbiju je predviđena međunarodna izolacija i pet priznanja, a za Kosovo rušenje Kurtija.

„Čudna postavka, diplomatski nije nešto što stimuliše Beograd da taj papir uzme za ozbiljno. U svakom slučaju gubi se podrška pet članica. Ne bi se reklo da je to ptistup koji obezbeđuje ravnopravne razgovore“, istakao je Ponoš.

Komentari

Vaš komentar