Ponoš o zadržavanju na granici: Uzalud vam trud, svirači

Vesti 19. avg 202213:23 > 13:5492 komentara
Podeli:
Zdravko Ponoš
Izvor: N1

Osnivač pokreta Srbija Centar i kandidat na ovogodišnjim predsedničkim izborima Zdravko Ponoš rekao je, povodom jučerašnjeg zadržavanja njegove porodice i njega na graničnom prelazu Batrovci prilikom povratka u Srbiju, da ako je ideja bila da ga politički demotivišu, da to nisu uspeli. "Moram da vam kažem - uzalud vam trud, svirači".

„Da li me je za ovakav tretman kvalifikovalo to što sam bio načelnik Generalštaba ili to što se bavim politikom. Da li bi me to snašlo da sam samo penzioner? Dva su moguća motiva – prvi je da sam ja čovek koji ima neke kriminalne aktivnosti, da sam bezbednosno rizičan za ovu zemlju i za ovaj narod, i ako je tako, ja pozivam bezbednosne službe da me pozovu na razgovor. Ako nije to, nema šta drugo da bude, nego da je politički motivisano. Ja sam prilično siguran da je ovo drugo“, naglasio je Ponoš na konferenciji za novinare u središtu pokreta.

Povezane vesti

Istakao je da ga, ako je zastrašivanje razlog, „ni maltretiranje supruge i deteta neće obeshrabriti“.

„Hoću (predsedniku Srbije) Aleksandru Vučiću da poručim: Ne diraj mi porodicu. Ti cmizdriš kad ti neko pomene člana porodice, a dozvoljavaš da se ovo radi“, naveo je Ponoš.

Dodao je da za ono što se desilo nja granici „pre veruje da je to neko od njegovih potčinjenih“. „Ali, neko će nekad za to morati da odgovara“, kazao je.

Ponoš je rekao i da ga niko iz policije u međuvremenu nije kontaktirao.

„Nije bilo kontakata kojih sam ja bio svestan“, kazao je.

Dodaje i da se će konsultovati sa pravnicima u pogledu daljih postupaka.

„Otvaraju se pitanja prema ministru unutrašnjih poslova Vulinu, prema šefu granične policije i prema unutrašnjoj kontroli u MUP-u: Po kom osnovu su nam oduzeli dokumenta i sprečili ulazak u zemlju, šta se to pojavilo na ekranu policajcu kada je uneo moj pasoš u sistem, šta ga je iniciralo da pokaže kolegi na ekran i zatraži moju saobraćajnu dozvolu i da mi oduzme dokumenta. Kome je on to javio i ko je izdao naređenje da me zadrže do daljeg“, upitao je Ponoš.

Takođe je upitao – po kom osnovu je urađeno to za njegovu suprugu i maloletno dete.

„Pitanje za (Bratislava) Gašića je da li smo moja porodica i ja pod obradom BIA i po kom osnovu“, kazao je Ponoš.

Kako je rekao, videće se šta će uraditi, ali je naglasio da „politički, stvar neće stati na tome“.

Kaže i da se, kako je rekao, takav vid zastrašivanja ne dešava prvi put.

Ja stanujem nedaleko odavde, oni su, tokom kampanje za predsedničke izbore poslali tabloidne medije da mi slikaju ulaz, gde se vidi broj zgrade… A sad je problem kad se objavljuju vesti o tome gde živi predsednik, kazao je Ponoš.

Ponoš je u četvrtak popodne oko 17 časova zadržan sa porodicom na graničnom prelazu Batrovci prilikom povratka u Srbiju. Ulazak u zemlju mu je bio zabranjen dok sa njim, kako mu je rečeno, razgovor ne obave pripadnici Bezbednosno informativne agencije (BIA). Nakon više od sat i po vremena njegovoj porodici i njemu su vraćena dokumenta i dozvoljeno im je da nastave put ka Srbiji. Obavešten je da BIA nije zainteresovana.

Komentari

Vaš komentar