Ponoš: Građani nisu vlasništvo države, vreme je da uzmu sudbinu u svoje ruke

Vesti 02. feb 202216:51 > 16:55 74 komentara
zdravko ponoš
Goran Srdanov/Nova.rs

Predsednički kandidat Ujedinjene Srbije Zdravko Ponoš izjavio je da građani Srbije na predstojećim izborima treba da uzmu sudbinu u svoje ruke.

Ponoš je, u intervjuu za sutrašnji broj nedeljnika Vreme, rekao da se to radi na izborima.

„Reći ću im – ništa vi ne dugujete državi, država duguje vama. Nemojte da vam neko nešto uzima, mažući vam oči da na to ima pravo“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, niko nema pravo da građanima otima bilo šta.

„Niko nema pravo da vam uzme mladost, niko nema pravo da vam otima kuću i njivu zbog litijuma, niko nema pravo da vam uzme penziju – to je vaše. Niko nema pravo da vam uzme budućnost“, rekao je on.

Ponoš je rekao i da građani, kakva god vlast bila, imaju pravo da uzmu stvari u svoje ruke.

Naglasio je da je država vlasništvo građana, a da građani nisu vlasništvo „korumpirane i privatne države“.

„I da vam uzeto nikad više niko ne vraća na kašičicu govoreći ‘ja sam ti dao’. Nisi mi ništa dao, nego si mi oteo“, rekao je on.

Naveo je da srećne države i društva „imaju jedan ili dva velika problema“, a da ih Srbija ima mnogo i da ih je teško sve prebrojati.

„Mislim da je jedan od najvećih to što smo postali raspolućeno društvo, koje je režim jarugom podelio na ‘svoje’ i sve ostale. To im je najveći greh“, rekao je on.

Naveo je da je „zato i najveći izazov da se ovo društvo unormali“ jer, kako je ocenio, „sadašnje stanje ni za koga nije dobro“.

Ponoš je rekao da za razliku od njega, Aleksandar Vučić državu doživljava kao privatnu stvar.

Ocenio je da to „nije ni čudo, pošto je proveo previše vremena u Šešeljevom krilu“.

„Praktično, prvi posao u životu mu je bio ministar propagande i to u dobi kada je trebalo da bude mlađi referent za radno pravo u nekom preduzeću“, rekao je on.

Naveo je da se Vučić sa Maksom Veberom oduševio u 45, sa puškom u 50 godini, a da je, kako je dodao, „Ustav čitao samo za ispit“.

„Ja sam stvari radio u vreme kad se to radi. Neke i nešto ranije“, rekao je Ponoš.

Rekao je da je pušku zadužio sa 15 godina, a da je, u vojnim školama kroz koje je prošao bilo i, kako je naveo, i telekomunicija i civilno-vojnih odnosa, ali i Vebera.

„Ustav mi je bio pri ruci kada sam bio načelnik Generalštaba. Kad budem predsednik države, neću ga tada čitati prvi put“, rekao je Ponoš.

Poručio je građanima da „niko sebi ne treba da dozvoli tu vrstu poniženja da strahuje ako ne donese sigurne glasove ili sliku glasačkog listića“.

„Kada se građani probude 4. aprila vlast će biti promenjena, kao i do tada otići će na posao, ali nikome neće morati da polažu račune kako su glasali i niko ih neće šikanirati zato što su glasali ovako ili onako“, rekao je on.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare