Pomor ribe u Čemernici – čačanski ribolovci šokirani prizorom

Vesti 03. okt 202211:133 komentara
Izvor: Ilustracija / N1

Proteklih dana došlo je do pomora ribe u reci Čemernici koja protiče kroz Čačak i koja je jedna od pritoka Zapadne Morave. Ova reka je bila pravo utočište ribolovaca iz Čačka s obzirom na to da u Zapadnoj Moravi zbog silnog zagađenja već odavno nema riba ili ih ima u minimalnom broju. Na reku su juče izašli pripadnici policije, koji su izvršili uviđaj ali su se pojavili i ribočuvari koji su krenuli put Gornjeg Milanovca uz rečno korito da pokušaju da utvrde koliko je ribe uginulo i šta bi mogao da bude uzrok zagađenja.

Ribar iz Čačka Goran Šević kaže za Novu S da je još uvek rano da se govori o uzroku pomora ribe i da je juče samo evidentirano stanje na reci i to sa zakašnjenjem od par dana.

„Juče sam pošao na pecanje i kada sam prišao video sam popriličnu količinu uginule ribe na obali i u priobalju. Smatrao sam da je moja dužnost da obavestim policiju, oni su se veoma profesionalno pojavili i to u roku manjem od pola sata, što me je začudilo. Primili su moju prijavu, legitimisali me i uradili uviđaj čime su konstatovali da postoji određena količine ribe koja truli ovde na obalama ove male prelepe reke i da je uzrok verovatno neko trovanje. Ovo je inače mala reka i pronađena je porpilična količina ribe i to su veliki primerci u principu to su reproduktivni primerci, uglavnom klenovi, mrene i najžalije je što su u pitanju protočne mrene koja je najviše zaštićena kao riba“, kaže Šević.

Da li će se otkriti uzročnik trovanja i ovog pomora ribe u planinskoj rečici ostaje da se vidi, do sada na slične slučajeve niko nikada nije odgovarao.

„Juče je prišao čovek dok smo bili ovde sa policijom i on tvrdi da se ovo dešava više puta i da to konstatno dolazi iz pravca Gornjeg Milanovca tu sporedno iz jedne rečice koja se uliva u Čemernicu. Primetio sam juče u reci da je ona drugačija, tamo gde je nekada bio zeleni šoder, mahovina i providna voda, pojavila se kao neka vrsta mulja, ne znam šta je to tačno. Obaveštena je i ekološka inspekcija, najverovatnije po službenoj dužnosti i oni će morati da utvrde o čemu se radi“, kaže Šević.

Opširnije na Nova.rs.

Komentari

Vaš komentar