Pomoćnica ministra za porodicu: U Srbiji 55.000 ljudi manje nego prošle godine

Vesti 15. nov 202116:51 11 komentara
Pixabay/christianabella

Pomoćnica ministra za brigu o porodici i demografiju Aleksandra Čamagić izjavila je tokom radne posete Beočinu i Sremskim Кarlovcima da je država, osnivanjem posebnog Ministarstva, pokazala čvrstu nameru da se suoči sa problemom loše demografske slike koju poput cele Srbije, dele i te dve opštine.

#related-news_0

Kako je saopšteno iz tog Ministarstva, Čamagić je rekla da je u Srbiji prošle godine „prvi put rođeno manje od 62.000 beba, a umrlo je 115.000 ljudi, što je 55.000 manje stanovnika“.

Ona je dodala da je „porodici potrebna podrška svih institucija, posebno u vreme pandemije, kada je dodatno izložena teretu očuvanja zdravlja, kako mentalnog tako i fizičkog“.

U razgovoru sa predsednicom opštine Beočin, Mirjanom Malešević Milkić, istaknuto je da će od naredne godine deca u toj opštini imati besplatan vrtić, da je u toku adaptacija predškolske ustanove i osnovne škole, kao i da se uvodi program geronto-službe i program pomoći hraniteljima.

Predsednik opštine Sremski Кarlovci Aleksandar Stojkečić rekao je da ova lokalna samouprava „od prošle godine za svako novorođenče umesto 20.000 dinara, izdvaja 30.000, a ove jeseni, svi đaci prvaci dobili su besplatno udžbenike“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare