Pomoć Novog Sada fondu za lečenje u inostranstvu

Vesti 30. dec 202015:36 > 15:40
Izvor: Kabinet gradonačelnika Novog Sada

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar potpisali su Ugovor o dodeli pomoći Grada Novog Sada Budžetskom fondu za lečenje oboljenja koja se ne mogu lečiti u Srbiji. Grad Novi Sad će u taj fond ove godine uplatiti 25 miliona dinara, a to je suma veća od svih uplata koje su izdvajane iz budžeta Novog Sada u protekle četiri godine, saopšteno je iz kabineta gradonačelnika Novog Sada.

Budžetski fond je osnovan kako bi bila obezbeđena dodatna finansijska sredstva za lečenje pacijenata, za koje Republički fond za zdravstveno osiguranje ne može da obezbedi dovoljan iznos sredstava za lečenje od uplate doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje, dodaje se.

„Nastavljamo tradiciju da na kraju svake godine sa ministrom Lončarom potpisujemo Ugovor kojim deo sredstava koje kao Grad Novi Sad uštedimo, i to zahvaljujući između ostalog i odgovornosti i savesti građana, izdvajamo u državni fond za lečenje naše dece u inostranstvu. Od 2016. godine neprekidno traje ta saradnja sa Ministarstvom zdravlja, a iako je ovo bila teška godina za sve nas, i u ekonomskom i zdravstvenom smislu, uspeli smo da izdvojimo rekordnih 25 miliona dinara iz budžeta Grada. Verujem da ćemo nekim porodicama i mališanima pomoći i olakšati im lečenje, odnosno pružiti podršku da prebrode sve neprilike sa kojima se suočavaju“, kazao je Vučević.

Prema njegovim rečima, u poslednje četiri godine Grad je uplatio u ovaj Fond 55 miliona dinara, a, kako kaže, drago mu je da vidi da se i druge opštine, kao i Pokrajina, pridružuju donacijama i da se „ta priča širi“.

„Mi izlazimo iz ove godine sa još jačim zdravstvenim sistemom, ne samo u infrastrukturnom smislu, već i u pogledu ljudskih kapaciteta i resursa. I u ovim neprilikama smo smogli snage da neki novi lekari, medicinske sestre i tehničari dobiju svoja radna mesta i zaposlenja, da ostanu u svojoj zemlji. Svi medicinski radnici i Ministarstvo zdravlja rade u najboljoj nameri, za opšti interes i apsolutno su posvećeni da sačuvaju zdravlje i živote naših građana. Između ostalog, ponosan sam što sam građanin države koja je uspela da nabavi vakcine pre nekih razvijenijih država i koja je sposobna da uspešno organizuje proces vakcinisanja stanovništva. Još jednom apelujem na sve da poštuju mere tog 31. decembra kako nam se nedisciplina ne bi obila o glavu posle Božića. Da bismo sutra mogli da pričamo o popuštanju mera, potrebni su nam disciplina i odgovornost“, rekao je gradonačelnik.

Ministar Zlatibor Lončar zahvalio je građanima Novog Sada što su i u ovog godini, uprkos pandemiji i njenim posledicama, nastavili tradiciju i pomogli Budžetskom fondu za lečenje oboljenja koja se ne mogu lečiti u Srbiji, navodi se u saopštenju.

Komentari

Vaš komentar