Položen kamen temeljac za Hrvatsku kuću u Subotici

Vesti 28. apr. 202118:18 > 19:065 komentara
Podeli:

Kamen temeljac za izgradnju "Hrvatske kuće", u kojoj će biti smešteni Hrvatsko nacionalno vijeće (HNV) i Novinsko-izdvačaka ustanova "Hrvatska riječ", svečano je postavljen u Subotici.

U temelje su simbolično položena tri kamena s područja iz kojih su, kako je rečeno, tri velike grupe Hrvata došle na današnje područje Srbije: sa reke Bune u Bosni i Hercegovini, iz centralne Bosne i iz Hrvatske.

Položena je i vremenska kapsula u kojoj je zapisano ko i kada je položio kamen temeljac, a u kojoj će se nalaziti „zavet predaka budućim pokolenjima“, rečeno je na svečanosti.

Predsednica HNV Jasna Vojnić istakla je veliki značaj postojanja Hrvatske kuće, koja je posle obnove kuće bana Jelačića u Petrovaradinu i Šokačke kuće u Bačkom Monoštoru, još jedan u nizu značajnih projekata za Hrvate u Vojvodini, za koju je Vlada Hrvatske 2018. godine izdvojila sredstva.

Ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman rekao je da će Vlada Hrvatske nastaviti sa podrškom projektima Hrvata u Vojvodini, kako bi se nastavila dobra saradnja dva naroda.

Tom prilikom Gordan Grlić Radman je još jednom izrazio zahvalnost predsedniku Pokrajinske vlade Igoru Miroviću na podršci porodicama u Petrinji, kojima je u utorak isporučen gradjevinski materijal, koji je obezbedila Pokrajina Vojvodina, za obnovu kuća uništenih u zemljotresu.

Postavljanje kamena temeljca predstavlja simbolični početak radova na budućem objektu u kojem će se nalaziti središte dve hrvatske institucije – Novinsko-izdavačka ustanova „Hrvatska riječ“ i Hrvatsko nacionalno veće u Srbiji.

Svečanosti su prisustvovali državni sekretar Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas, predsednica saborskog Odbora za Hrvate izvan Hrvatske Zdravka Bušić, ambasador Hrvatske u Srbiji Hidajet Biščević, konzul Hrvatske u Subotici Velimir Pleša i nadbiskup Rimokatoličke crkve u Srbiji Stanislav Hočevar.

Komentari

Vaš komentar