Poljoprivrednik: Uljari su problem, nisu hteli da popuste ni malo

Vesti 16. avg 202211:47 > 11:4817 komentara
Izvor: Tanjug/ Strahinja Aćimović

Predstavnik udruženja poljoprivrednika iz Stiga Milan Marković rekao je da su na sastanku u Vladi Srbije poljoprivrednici dali sve od sebe, da je država dala dobar deo u pregovorima, ali da su u ovom trenutku uljari problem.

Pročitajte još:

„Poljoprivrednici su bili krajnje fleksibilni na jučerašnjem sastanku. Mogu da kažem da je čak i država dala sve napore, da su sada najviše oči uprte u uljare zbog cene suncokreta, jer one nisu htele da popuste ni malo i da se oslobode svoje zarade i svog profita“, rekao je Marković agenciji Beta.

On je dodao da su poljoprivrednici bili spremni da prihvate cenu suncokreta od 73 dinara, što bi značilo da bi na svakom otkupnom mestu u Srbiji poljoprivrednik, bio on mali ili veliki, imao zagarantovanu tu cenu suncokreta.

„Mi smo bili spremni to da prihvatimo, oni nisu hteli nama da izađu u susret. Blokade se nastavljaju dok se ne reši stvar. Sišli smo ispod našeg minimuma“, rekao je Marković.

On je naglasio da su ulice u ponedeljak uveče bile otvorene za saobraćaj „u znak dobre volje“, kao i da poljoprivrednici nemaju nameru da ugrožavaju građane, ali da ne znaju drugi način kako da iskažu svoje nezadovoljstvo i problem u kojem se nalaze.

Marković je rekao da ratari očekuju uskoro odgovor nadležnog ministarstva o ceni suncokreta.

Na jučerašnjem sastanku u Vladi Srbije, koji je trajao skoro devet sati, postignut je dogovor o premijama za mleko 15 dinara po litru, a prethodno je ispunjen zahtev da se ukine zabrana izvoza jestivog ulja, kao i da ih policija ne tereti zbog prethodnih protesta i blokada saobraćaja.

Komentari

Vaš komentar