Poljoprivrednik: Grad veličine jabuke razbijao šoferšajbne, probijao plastenike

Vesti 23. jun 202213:33 > 14:58 10 komentara

Opštinski štab za vanredne situacije doneo je odluku da uvede vanrednu situaciju na delu teritorije Lučana, na kojoj je u utorak grad naneo ogromne štete na poljoprivrednim usevima kao i stambenim i pomoćnim objektima.

Grad veličine i do teniske loptice sručio se na naseljena mesta, načinivši ponegde i stopostotne štete na malinama, kupinama, kukuruzu, pšenici, povrću i drugim poljoprivrednim kulturama.

Pre dva dana na području Lučana i Guče ispaljeno je osamdeset protivgradnih raketa. Ipak, nisu uspele da razbiju gradonosne oblake i smanje obim nastale štete.

Grad je padao 15 – 20 minuta, probijao plastenike i načinio višemilionsku štetu.

N1

Dragan Nikolić iz sela Živice kod Guče kaže da su mnogim ljudima stradale kuće, automobili, šoferšajbne…

Dok je pokušavao da spase šta može – rasade i automobile, grad veličine jabuke mu je naneo i modrice.

N1

Kaže da je bilo – nezapamćeno.

„Pada kao teniske loptice, jabuke – okrugle, pljosnate… Od pet do deset centimetara je bio grad, kokošku ubija na licu mesta… Kad probije celofan i dole se probije do paradajza, paprike – do zemlje“, navodi sagovornik N1.

N1

Bilo je grada i ranijih godina, ali ja ovo nisam video, kaže i dodaje da od maline neće imati nikakve zarade. Strahuje i za rod naredne godine.

Kaže da samo za celofan za plastenike, koji pokrivaju 10 ari, košta oko 160.000 dinara. „Šteta u njima je 40 odsto, malo je celofan zaštitio, ali ima dosta oštećenih biljaka koje će da stradaju kasnije“, dodaje.

Kažu meštani iz okoline Guča da takav grad nisu doživeli nikada, iako on nije nikakva nepoznanica za ove predele Zapadne Srbije.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare