Poljoprivrednici ne odustaju od blokada dok im država ne ispuni zahteve

Vesti 14. avg 202219:20 48 komentara

Jedan od organizatora protesta poljoprivrednika Radoslav Adamović. Adamović je za list "Danas" rekao je da nisu odušeljeni pozivom na pregovore u Vladu Srbije, a ranije su se i dogovorili da više neće ići "bezveze u Beograd". Nezadovoljni poljoprivrednici nastavili su proteste širom Srbije. Poručuju da od blokada neće odustati dok im država ne ispuni zahteve.

Srpska Atina – poslednjih dana sinonim je za proteste poljoprivrednika. Traktorima je šesti dan blokiran deo Bulevara Mihajla Pupina u Novom Sadu. Zatvorene su i ulice kod gradske skupštine. Blokade su u jutarnjim satima bile proširene i ka prilazu centru grada. Iz Inicijative za opstanak poljoprivrede kažu za N1 da od protesta neće odustati sve dok im država ne ispuni zahteve.

POVEZANE VESTI:

„Sad smo mi tražili da do kraja godine ide ta premija za mleko od 15 dinara, a onda su oni ubacili to da će ići samo za drugi kvartal pet dinara kao pomoć zbog suše, što mi ne prihvatamo i hoćemo da se naglasi da će ta premija za melko biti minimalno 15 dinara, tako da bi u narednom planiranju budžeta za narednu godinu mogli da je povećamo, ali ako ovako nastave da se ponašaju predstavnici vlasti mi ćemo dodati još neke zahtev vezan za sušu, za državno zemljište i tako dalje“, rekao je Mileta Slankamenac iz Inicijative za opstanak poljoprivrede.

A zbog toga što predstavnici države ne ispunjavaju ono što poljoprivrednici traže, blokade se šire. Banatski ratari blokirali su magistralni put ka Rumuniji, na raskrsnici kod skretanja za Vršac. Paori su se sa svojim traktorima okupili i u Čenti i Lapovu.

„Mora to jednom da neko stane da reši da to bude nešto onako malo ozbiljnije rešenje, gde mora seljak da dobije neku zaštitu od zakona ili od države na neki način da bi opstao, došlo je dotle da nema načina da se opstane ovako“, poručuje poljoprivrednik Milan Milovanović.

Kod Čente nakon pola sata blokade, poljoprivrednici propuštaju saobraćaj sat i po vremena. Kako je rekao jedan od poljoprivrednika na blokadi kod Čente, već postoje pretnje koje su im upućene.

N1

Od protesta se ne odustaje ni u Kragujevcu. Sa blokadama se u tom gradu ušlo u drugi dan.

„Nemamo nikakve odgovore, ostajemo ovde do daljeg, dok se ne napravi neki pomak, imamo podršku sugrađana i to je to“, kaže poljoprivrednik iz sela Desimirovac Veselin Đoković.

„Zahtevi su da bude litar mleka 10 dinara i nafta isto 100 dinara, ostajemo i dalje, čekamo, nikog nema od gradske vlasti, niko nije izašao, niti se interesuju za nas“, dodaje poljoprivrednik iz sela Lužnice Zlatko Božinović.

U popodnevnim satima protesti su počeli i u Pančevu. Poljoprivrednici iz okolnih sela blokirali su izlaz iz grada ka Beogradu. Okupljeni kažu da od protesta neće odustati, jer predstavnici Vlade svojim ćutanjem na njihove zahteve pokazuju da blokade žele. Navode i da problemi poljoprivrednika u Srbiji nisu od juče, već da traju godinama.

„Naša država nas poljoprivrednike koristi godinama unazad, mi plaćamo i poreze i navodnjavanje, odvodnjavanje, svakakve su nama dažbine, a mi jako male koristi imamo. Naš predsednik je izjavio da je on zadovoljan, jer vidi ove skupe mašine na putevima – kao da je on to nama obezbedio, pa bih hteo da kažem našem predsedniku da za svaki ovaj traktor koji stvarno košta, svaki poljoprivrednik mora da radi dnevno 28 sati da bi ga ispaltio“, rekao je poljoprivrednik iz Bavaništa kod Pančeva Jovan Jovanov.

Poljoprivrednicima se pre tri dana obratio predsednik Srbije poručivši da se nadležni trude da im izađu u susret, jer su za neke stvari u pravu, ali da državna kasa nije ćup bez dna. Predsednica Vlade Ana Brnabić kaže da država ne može da garantuje cenu suncokreta, ali da može da razgovara o regulisanju trgovačke marže – koja maksimalno može da bude 10 odsto.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare