Politikološkinja o dojavama o bombama: Naručioci realan izvor opasnosti

Vesti 19. maj. 202217:35 > 18:156 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Politikološkinja Marija Đorić kaže da se na dojave o pretnji bombala država snašla kako je mogla i reagovala brzno u kriznoj situaciji u kojoj nemate adekvatan odgovor odmah.

Kako je rekla, Dobro je da je identifikovano odakle dolaze izvori pretnje.

POVEZANE VESTI:

„Dva su izvora pretnje, prvi vsu benigni, građani koji su slali poruke, reč je o nezrelim ili labilnim ličnostima. Veća opsanost je realan izvor pretnje iz inostranstva. Ne mora da znači da je izvršilac neko iz zemlje gde je provajder, u današnjim mogućnostima postoje načini manipulacije, problem je da li država može da sankcioniše počinioce. Volela bih da vidim ko su naručioci, jer oni su realan izvor opasnosti a ne izvršioci“, rekla je Đorić.

Ako počinioci nisu državljani Srbije to iziskuje međunarodnu saradnju sa obaveštajnim služvama iz regiona i šire, kao i sa Evropolom.

„Problem sa službama je što nerado dele informacije. Ukoliko je ovo deo specijalnog rata, to je subverzivno delovanje koje ima za cilj da podriva sistem, onda će teško nalogodavci biti identifikovani. Očekujem veći pritisak na Srbiju, pretnje koresprondiraju sa ratom u Ukrajini da Srbija nešto učini ili ne učini. U nezavidnoj smo situaciji jer smo pritisnuti s Istoka i Zapada, treba da se napravi politička analiza koja odluka će biti manje štetna, i jedna i druga odluka mogu imati konsekvence, treba biti mudar i izabrati manje zlo“, rekla je politikološkinja.

Navodi da svaka pretnja mora da bude proverena i dodaje da onaj koji šalje računa na to da se ne može u isto vreme otići na 100 lokacija.

„Država svaku prijavu mora da shvati ozbiljno i da je proveri do kraja“, kaže.

Komentari

Vaš komentar