Politika: Tužilaštvo dokaze za Petrovačku cestu pribavilo od Haškog tribunala

Vesti 02. jun 202209:48 1 komentar
N1

Dokazi za optužnicu protiv četvorice oficira Vojske Hrvatske, koji se terete da su u akciji Oluja 7. i 8. avgusta 1995. godine naredili avionsko raketiranje kolone izbeglica na Petrovačkoj cesti, uzeti su iz dokumentacije i informacija koje je Tužilaštvo za ratne zločine pribavilo od Haškog tribunala, saznaje Politika.

List prenosi da su kao dokazi u postupku protiv Vladimira Mikca, Zdenka Radulja, Željka Jelenića i Danijela Borovića korišćeni dokumentacija i informacije koje je Tužilaštvo za ratne zločine pribavilo od Haškog tribunala, materijalni dokazi MUP Republike Srpske, zapisnici o uviđaju.

Pročitajte još

„Da je bilo dokaza za raketiranje kolone sa srpskim izbeglicama u ‘Oluji’ 1995, to bi bilo obuhvaćeno haškim optužnicama“, izjavila je glavna hrvatska državna tužiteljka Zlata Hrvoj Šipek, povodom optužnice Srbije protiv četvorice pilota zbog bombardovanja izbegličke kolone u BiH, u kome je poginulo i ranjeno više civila.

U optužnici protiv hrvatskih oficira, Tužilaštvo za ratne zločine je, kako saznaje Politika, predložilo da se okrivljenima sudi u odsustvu.

Hrvatska državna tužiteljka Zlata Hrvoj Šipek u sredu je u Saboru osporila ove optužnice, tvrdeći da je, da je bilo dokaza za raketiranje kolone sa srpskim izbeglicama u „Oluji“ 1995, to bilo obuhvaćeno haškim optužnicama, do čega, međutim, nije došlo.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare