Učesnici „Litije za spas Srbije“ „okadili“ trasu Evroprajd šetnje

Vesti 02. okt 202214:53 362 komentara
TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

Učesnici "Litije za spas Srbije", koja je danas nešto posle 14.00 sati krenula ispred zgrade Patrijaršije, zastali su na putu do crkve Svetog Marka kod sedišta Ustavnog suda, pozivajući tu instituciju da "poštuje šta u Ustavu piše, da je brak zajednica muškarca i žene". Sveštenik Jovan Babić, koji je tu služio molitvu "za svetinju braka i porodicu", rekao je da je na Ustavnom sudu "odgovornost da tako ostane zauvek".

Prolazeći centrom Beograda učesnici litije su kadili ulice tamjanom, zbog održavanja Evroprjad šetnje 17. septembra.

Pročitajte još:

Isred Prajd info centra, istakli su transparent „Zabraniti promociju sodomije na 100 godina“.

Par stotina učesnika litije zastalo je i kod spomenika ruskom caru Nikolaju II odajući poštu, kako su naveli, „caru mučeniku“.

U obraćanju kod crkve Svetog Marka, gde je litija završena, profesor Filozofskog fakulteta Miloš Ković je rekao da je „to duhovni rat i borba za naše svetinje“, podsećajući da su pored te crkve prošli i učesnici Evroprajda.

Prema njegovim rečima, američki ambasador Kristofer Hil „ponizio je naše vlasti održavanjem Evroprajda, jer su sve što su prethodno govorili pogazili“.

„Nismo u sukobu sa onima koji su tada šetali, već sa imperijom i zlom ideologijom“, rekao je Ković.

Sveštenik Babić molitvu je izgovorio i neposredno pre početka šetnje, i poručio „da je Beograd bio i biće sveti Bogorodičin grad“.

Na čelu kolone bilo je vozilo sa zvučnicima i dva velika barjaka sa likovima Svetog Save, Simeona Mirotočivog i drugih svetitelja. Učesnici su nosili i kombinovanu srpsko-rusku zastavu, a dva mladića poveću posudu sa tamjanom tako da je početak kolone bio obavijen dimom.

Na događaj je pozvao, uz brojne manje poznate organizacije, i pokret Dveri, a njegov lider Boško Obradović je među učesnicima ove šetnje.

Učesnici skupa nosili su i transparente „Sveti oče Savo moli Boga za nas“ i „Kosovo je srce Srbije“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare