Policija u Prokuplju izbacila nezadovoljne radnike sa sednice gradske skupštine

Vesti 20. sep 202220:47 1 komentar
N1/arhiva

Današnju sednicu Skupštine grada Prokuplja okarakterisao je incident na početku zasedanja, kada je policija morala da izbaci iz sale radnike JKP Hameuma, nezadovoljne zbog razdvajanja tog preduzeća.

Naime, pre početka zasedanja, nekoliko radnika JKP Hameuma je ušlo u salu, gde su u svojstvu građana hteli da prisustvuju zasedanju, ali im to predsednik skupštine Dejan Lazić nije dozvolio, već je zatražio od policije da izbaci nepozvane, kako bi bila održana sednica.

Povezane vesti

Policija je zamolila radnike JKP „Hameuma“ da napuste skupštinsku salu, što su oni i učinili posle nekog vremena.

„Samo smo hteli da prisustvujemo skupštini kako bi još jednom pokušali da ostvarimo naša prava i ukažemo na nepravilnosti oko podele JKP Hameuma“, kazali su radnici.

Takođe su naveli da ih je policija i legitimisala i uzela njihova imena, što smatraju pritiskom i zastrašivanjem kako bi se ugušio otpor i protest zbog izmene statuta i pravilnika JKP Hameuma i prenošenja njihovih komunalnih delatnosti u nadležnost koncesionara, beogradske firme Demetre AB Facillity, što je danas na skupštini i verifikovano.

Na skupštini je gradonačelnik Prokuplja Milan Aranđelović istakao da grad Prokuplje na osnovu statuta ima isključivo pravo da obavljanje komunalnih delatnosti poveri preduzeću čiji je osnivač ili privatnom preduzeću na osnovu posebnog koncesionog ugovora, na određeni period.

„Nakon statusne promene kada su nastala dva preduzeća, ‘Gradski vodovod’ i JKP ‘Hameum’, odlučili smo da poslove od opšteg interesa, kao što je vodosnabdevanje, održavanje kanalizacione mreže, upravljanje gradskim grobljem i druge delatnosti, obavljaju ta dva preduzeća“, rekao je Aranđelović.

On je istakao da su ostale delatnosti – čistoća, zelenilo i parking servis, ponuđeni privatnom partneru na period od 15 godina, koji bi navedene usluge obavljao za 55 miliona dinara.

Takođe je naveo da je grad Prokuplje do sada za te usluge izdvajao pet puta više novca, oko 250 miliona dinara, kao i da ta odluka omogućava znatnu uštedu u budžetu grada, kao i efikasnije i kvalitetnije obavljanje poslova.

Aranđelović je najavio da će na narednoj sednici skupštine Grada Prokuplja biti rešavano radničko pitanje, tako što će im biti ponuđeno da se odluče za neki novi posao ili za socijalni program.

To je između ostalog i izazvalo najviše gneva kod radnika, jer su neki zadržani u matičnom preduzeću, dok je sudbina ostalih 105 radnika neizvesna, jer je rečeno da će nakon podele firme preduzeće u kome sada rade biti ugašeno.

Oni tvrde da je od 270 radnika koji su radili u JKP Hameum 159 premešteno u novo preduzeće „Gradski vodovod“, dok će u starom preduzeću ostati 105 radnika, koji će se uskoro „naći na ulici“.

Nezadovoljni radnici JKP „Hameuma“ ne odustaju od razgovora sa čelnicima grada Prokuplja i najavljuju da će i na narednoj sednici pokušati da prisustvovati zasedanju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare