Policija Kosova kod Brnjaka pretukla tri Srbina, Petković: Prebijeni bez razloga

Vesti 23. sep. 202114:15 > 16:4450 komentara
Podeli:

U blizini prelaza Brnjak na severu Kosova danas je došlo do incidenta u kojem su pretučena trojica Srba, javlja reporter N1 sa mesta događaja.

Povezane vesti

„Prvobitno se pojavila informacija da je do incidenta došlo na samom prelazu Brnjak, ali do njega je došlo na putu Brnjak-Zubin Potok, tačnije pored jezera Gazivode. Jedinica kosovske policije pretukla je trojicu Srba. Kako saznajemo, oni su pošli da seku drva, onda su skrenuli sa glavnog puta dalje u šumu, gde su naišli na patrolu, nakon čega je došlo do incidenta. Prvo su pomoć potražili u domu zdravlja u Zubinom Potoku, a sada se nalaze u domu zdravlja u Kosovskoj Mitrovici. Ne zna se tačan razlog, ali kako su ovi Srbi ispričali, oni nisu provocirali policiju, nego je policija pomislila da oni nisu krenuli da seku drva, kako su rekli, već na barikadu i zato su prebijeni“, navodi reporter N1.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju je navela da su pretučeni Zoran Tomović, Jovan Takov i Dragiša Vlašković.

Kako prenosi KoSSev, Vlašković je iz bolničke sobe medijima rekao da je incident „ničim izazvao, niti smo mi išli na blokade, išli smo da zaradimo neki dinar, ne radiš nigde“.

Vidna mu je povreda usne duplje, rasečen mu je jezik, i klate mu se prednji zubi. Na odeljenju je sa njim smešten i T.Z.

Direktor KBC u Kosovskoj Mitrovici Zlatan Elek kaže da obojica imaju teže telesne povrede lica i tela, i da su trenutno u stabilnom stanju, ali da ne može da potvrdi unapred tačnost njihovog stanja dok se ne uradi kompletna dijagnostika. Osim telesnih povreda, naglasio je da su obojica doživela i teži psihički stres.

„Pošli smo iz Veljeg Brega u Gornje Varage. Stigli smo do Kopilovića. Oni su bili tu sa borbenim vozilima i mi smo videli njih na oko 50 metara i krenuli da se vratimo kući pošto prolaz nema gore za to selo. Kad’ oni nas pojure, počeše da viču i ja podigoh ruke ovako gore, oni me uvatiše. Dvojica na asfalt me baciše i kad su me to bacili, dvojica su me udarila ovde čizmom. Izgubio sam vazduh, jedno dva minuta. Gotovo, rekoh i onda kažu meni – ustani, i ja ustanem, šta da radiš. Tu su nas držali jedno pola sata na sred asfalta. Posle su izdvojili njih (dvojicu) malo više, mene su tu bili zbog nekog džipa što je došao, pa je pobegao. Jurili tada, ali ih nisu uhvatili i onda su mene posle maltretirali da priznam ko je. Ja nisam video ko je tu, iz čista mira su nas bili, psovali mi majku i oca, rekli mi, ubićemo te, zaklaćemo te, ja sam samo ćutao i tres’o sam se ovako“, posvedočio je za medije Dragiša Vlašković.

Petković: Trojica Srba petučena bez povoda i razloga

Direktor Kancelrije za Kosovo i Metohiju Petar Petković  saopštio da su pripadnici kosovskih specijalnih jedinica, „bez ikakvog povoda i razloga“ pretukli trojicu Srba u blizini administrativnog prelaza Brnjak i zamolio Srbe da, uprkos tome, ostanu mirni i ne nasedaju na pravokacije. Petković je u saopštenju naveo da Zoran Tomović, Jovan Takov i Dragiša Vlašković nikoga nisu provocirali, već su, kako je istakao, “ postali mete samo zato što su Srbi“, prenela je Kancelarija.

„Beograd od početka izbijanja krize poziva na uzdržanost i mir, a Srbi sa severa Kosova i Metohije, koji samo brane pravo na slobodu, ni jednog trenutka nisu dali nikakav povod za ovakvu primenu sile“, rekao je on.

Petković je dodao da je „za današnji stravičan incident direktno odgovoran (kosovski premijer) Aljbin Kurti“

Dodao je da je „sada više nego jasno da njega ne zanima nikakav dijalog, ni rešenje krize (sa registarskim tablicama)“ već ga, kako je ukazao, „zanima da na silu pokušava da osvoji sever Kosova i Metohije“.

„Zbog toga molim Srbe da ostanu pribrani i mirni, da ne nasedaju niti odgovaraju na provokacije kojih će sigurno biti“, naveo je Petković.

Komentari

Vaš komentar