Policajac odbio naređenje, stavljen „na mere“, pa uhapšen

Vesti 01. maj 202119:24 > 20:22 105 komentara

Odbijanje jednog zadatka bio je razlog da policija prati i prisluškuje inspektora za ubistva beogradske policije Dejana Jovića, koji je prošle godine pravosnažno oslobođen optužbi za trgovinu uticajem, a ubrzo potom preminuo, saznaje N1. Prema rečima Jovićevih kolega, inspektor se sukobio sa vrhom MUP-a tokom uviđanja ubistva kuma Luke Bojovića, maja 2018. Insajder je objavio i dokument, koji pokazuje da je nalog za praćenje i prisluškivanje Jovića izdat tri nedelje posle tog incidenta. Prema saznanjima Insajdera mere praćenja i prisluškivanja inspektora odobrene su pod neuobičajenim okolnostima.

Tokom uviđaja ubistva kuma Luke Bojovića Dragoslava Miloradovića 28. maja 2018, inspektor za ubistva Dejan Jović sukobio se sa ljudima iz kabineta tadašnjeg ministra policije Nebojše Stefanovića, saznaje N1 od izvora u MUP-u. Naime, on je odbio naređenje da sa kolegama, te iste večeri, bez sudskog naloga, uradi pretres porodičnog doma ubijenog Miloradovića.

POVEZANE VESTI

Inspektorove kolege za N1 kažu da je Jović pokušao da objasni ljudima iz vrha MUP da je praksa da se pretres obavlja u kući osumnjičenog, a ne ubijenog, pogotovo ne u momentu kada rodbina i poznanici dolaze da izjave saučešće.

Novinari insajdera objavili su dokument koji pokazuje da je tri nedelje posle tog sukoba počelo praćenje i prisluškivanje inspektora Dejana Jovića. Kao zvaničan povod za „stavljanje na mere“ navedena je sumnja da odaje informacije osobama iz sveta kriminala. Kao sporan zabeležen je Jovićev sastanak održan 29. maja 2018. godine na brodu Sava.

Neobično je to što nije utvrđeno ni sa kim se inspektor sastao, ni na čiju inicijativu, ali je taj sastanak iskorišćen za primenu mera.

Advokat Veljko Delibašić, koji je branio inspektora Dejana Jovića za Insajder kaže da je formalno-pravno, stavljanje mera tajnog nadzora izvršeno u skladu sa zakonom, ali na osnovu lažne, početne informacije.

Inače, Jović je o sastancima sa osobama iz sveta kriminala, koje su snimili oni koji su ga pratili, obaveštavao svoje nadređene i o tome pisao izveštaje.

„Onda vi uporedite telefonske razgovore, pa vidite da Dejan Jović poziva svoje pretpostavljene, svog načelnika ili načelnika UKP ili šefa beogradske policije pa im kaže u toliko i toliko sati, na tom i tom mestu imam zakazan sastanak sa tim i tim čovekom“, kaže Veljko Delibašić.

Nalog za prisluškivanje i praćenje Jovića izdat je dva puta, na po tri meseca.

„Za šest meseci praćenja nije utvrđeno ništa sporno na osnovu čega bi Dejan Jović bio označen kao član, saradnik bilo koje organizovane kriminalne grupe niti je bilo ijednog dokaza da je nekome odavao podatke iz istrage“, rekla je Tamara Marković Subota, urednica u Insajderu.

Unutrašnja kontrola MUP nije otkrila nijedan sporan kontakt Jovića s kriminalcima, ali su čuli njegov razgovor kada je kolegu policajca sa Zvezdare zamolio da postupa u skladu sa zakonom tokom saslušanja pekara iz njegovog komšiluka, optuženog za nasilje u porodici.

I to je bio povod da ga uhapse i optuže za trgovinu uticajem. Mesec dana je proveo iza rešetaka, a tabloidi su danima Dejana Jovića, nekada nagrađivanog i na zadatku ranjavanog policajca, predstavljali kao saradnika škaljarskog klana.

Podsetimo, inspektor Jović pravosnažno je oslobođen optužbi u maju 2020. godine. Mesec i po dana kasnije umro je od korone u 48. godini.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare