Polemika u studiju: Projekat Jadar – šansa za privredu ili ekološka katastrofa

Vesti 30. jul. 202110:52 > 11:0650 komentara
Podeli:

Različito tumačenje usvajanja prostornog plana kojim je projekat Jadar postao prvi put deo nekog zvaničnog dokumenta bilo je predmet polemike u studiju N1. Dok aktivisti iz udruženja "Ne damo Jadar" tvrde da je ovo ogroman korak ka ekološkoj katastrofi, predstavnici kompanije Rio Sava poručuje da je reč o značajnoj šansi za srpsku privredu.

„Jučerašnji protest u Loznici se završio tako što je policija morala da prati odbornike SO Loznica. Odbornici su izglasali Prostorni plan sa 41 glasom za, šest je bilo protiv, a dva uzdržana. Na ulici smo slušali direktan prenos te skupštine. Čekali smo da odbornici izađu i da nas pogledaju u oči, i da nam kažu zašto su to izglasali. Na kraju, kada smo se razišli, izašli su iz zgrade, a onaj kordon policije je bio nepotreban. Niko ih ne bi ni dirao ni maltretirao“, kaže Nebojša Petković, aktivista udruženja „Ne damo Jadar“.

Dodaje da se ovo dešava po prvi put da policija reaguje na sednicama lokalnih skupština, i da odbornici na takav način napuštaju sednicu.

Povezane vesti

Andrea Radonjić iz kompanije Rio Sava navodi da je ova odluka SO Loznica u stvari zakonska procedura koju sprovodi Vlada Srbije. Plan koji je usvojen je praktično usvojen prošle godine, a ovo je sada, prema njenim rečima, bila samo verifikacija.

„Usvajanje i cela procedura je bila sprovedena od strane Vlade Republike Srbije. Mi smo kao kompanija sproveli ono sve što je prethodno bilo potrebno da se sprovede. I ova jučerašnja odluka nema direktne veze sa našom kompanijom. Ovo je prosto jedan akt koji je morao da se desi, i prethodio je sprovođenju plana Grada Loznice“, kaže ona.

Ona je kazala da ova kompanija već 17 godina radi u Loznici i da su u početku to bila istraživanja, a da se sada projekat nalazi u finalnoj fazi sprovođenja.

„Potrebno je da se uradi studija procene uticaja na životnu sredinu, i više smo puta zamolili za strpljenje kako bi sproveli sve studije koje su neophodne. Studije će biti date na javni uvid… U okviru svih tih postupaka koje je neophodno sprovesti, mi kontinuirano pozivamo građane i stručnjake da daju svoje mišljenje. Zato i onde gde čujemo kritike, zamolimo da se sačeka studija, da zaista vidimo šta će biti uticaj, ili koje su to mere koje sprovodimo kako bi zaštitili životnu sredinu“, kaže ona.

Izvor : N1

Radonjić: Imate jako često aktiviste koji ne žele da učestvuju u razgovoru

Kako navodi, svaki projekat ima nekog uticaja na životnu sredinu, a danas tehnologija omogućuje da se uvedu zaštitne mere i da se jedan projekat sagleda iz sveobuhvatnog aspekta.

Ona je nedostatak transparentnosti objasnila činjenicom da su „do sada to bili istražni radovi“, kao i da je „sada trenutak da o tome možemo da pričamo“.

„Da bi imali otvoren dijalog, onda moramo da imamo sluha da se čujemo. Imate jako često aktiviste koji ne žele da učestvuju u razgovoru“, navela je ona i najavila održavanje novih sastanaka na kojima će biti pozvani građani i stručnjaci gde će moći da se postavljaju pitanja o projektu.

Petković podseća da je kompanija tražila stručno mišljenje i da ga je dobila od SANU, kao i da to mišljenje ignorišu i vlast, i kompanija koja želi da realizuje projekat. On tvrdi da na terenu nije tako kao što kompanija prikazuje u javnosti, i precizira da se predstavnici kompanije ponašaju „kao da je sve završeno, i kao da su postigli dogovor sa državom“.

On je istakao da su odgovore vezane za kvalitet vode iz bušotinja dobili tek nakon tri meseca, i to nakon pritiska medija, dok Radonnjić tvrdi da su na sva pitanja vezana na tu temu predstavnici kompanije davali javne odgovore i da nije bilo sakrivanja informacija.

Ona je podsetila da još uvek radovi nisu počeli i da je u toku završavanje studija, kao i da će tek nakon toga, eventualno, mogu da počnu radovi, i da su studije u nadležnosti Ministarstva zaštite životne sredine.

Radonjić je na pitanje da li će kompanija ukoliko studija pokaže nepovoljan uticaj na životnu sredinu odustati od projekta, odgovorila potvrdno.

„Tako je“, podvukla je ona.

Izvor : N1

Petković: Po svaku cenu nećemo dozvoliti da se rudnik otvori

Petković sumnja u povlačenje kompanije iz celokupnog procesa, i to ilustruje tvrdnjom da njeni predstavnici i dalje kupuju imanja i kuće od ljudi koji žive na tom potezu, kao i da to ne bi radili da postoji bilo kakva nedoumica o eventualnom prekidu projekta.

Radonjić napominje da se radi o dobrovoljnom otkupu zemljišta.

„Mi ne možemo da nasilno otkupljujemo zemlju niti smo ikada to do sada uradili“, istakla je predstavnica kompanije Rio Sava.

Dok Petković kaže da se radi o određenoj vrsti pritiska, Radonjić odgovara da se sve radi na dobrovoljnoj bazi, kao i da kompanija ne vrše nikakav pritisak na vlasnike da prodaju svoja imanja. Otkriva i da je do sada prodato oko preko 60 odsto zemljišta domaćinstava na tom području.

Radonjić je najavila da će kraj nekih studija biti do kraja ove, a da će najdalje do početka sledeće godine sve studije biti završene.

Petković je ocenio da ne može doći do zajedničkog jezika sa ovom kompanijom i ovim projektom i dodao da „nema zajedničke budućnosti sa kompanijom Rio Tinto“.

„Mi po svaku cenu nećemo dozvoliti da se rudnik otvori“, ustvrdio je Petković i precizirao da će ukoliko bude potrebno „primeniti vaninstitucionalne metode borbe“.

Na pitanje zašto kompanija ne posluje u Nemačkoj, Radonjić odgovara da je to zbog toga što je jadarit pronađen u Srbiji, dodaje da je to jedinstven mineral, i da je donet plan da se otvori rudnik u našoj zemlji.

Govoreći o referendumu koji je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Petković je rekao da su građani protiv referenduma.

„Vlast će po svom mehanizmu, kako dobija izbore, tako će i namestiti referendum. Oni se ne bi upustili u referendum da postoji ikakav rizik da ga izgube. Oni kada čuju cifru od 2,4 milijarde, njima se zenice šire. Njima je to najvažnijie“, ocenjuje Petković.

Radonjić kaže da ne može da se priča da li kompaniju obavezuje ili ne odluka na referendumu.

„Mi smo tu da saslušamo, i to je proces koji mi ne sprovodimo. Poštovaćemo ono što se bude donelo“, zaključila je Radonjić.

Komentari

Vaš komentar