Polemika u Skupštini o Jasenovcu, Štrpcima, Srebrenici i Sjeverinu

Vesti 25. feb. 202112:23 > 13:557 komentara
Podeli:
Skupština
Izvor: FoNet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Poslanici Skupštine Srbije su na početku današnje sednice iskoristili pravo da postavljaju pitanja ili traženja objašnjenje od Vlade Srbije i nadležnih institucija, a najviše reči bilo je o zločinima nad Srbima i Bošnjacima devedesetih godina i koncentracionom logoru Jasenovac u Drugom svetskom ratu.

Poslanik Stranke pravde i pomirenja Samir Tandir podsetio je da se ovih dana navršava 28 godina od kada su pripadnici paravojne formacije „Osvetnici“ na železniškoj stanici Štrpci oteli 19 građana od kojih 18 Bošnjaka i jednog Hrvata.

Tandir je pitao kada će njihove porodice, kao i poredice otetih iz autobusa u Sjeverinu, za svoje članove dobiti status civilnih žrtava rata.

Tužilaštvo za ratne zločine pitao je dokle se stiglo sa postupcima u tim slučajevima i da li se utvrđuju inspiratori zločina u Štrpcima i Sjeverinu, pošto su oteti građani, kako kaže „bili lojalni Srbiji i ova država je bila dužna da ih zaštiti.

Izvor: RTS

Enis Imamović iz SDA Sandžaka započeo je obraćanje minutom ćutanja za žrtve logora „Jasenovac“ uz poruku da takav zločin nikada ne treba da se ponovi.

Pitao je Tužilaštvo zašto ne reaguje kada se na nacinalnoj frekvenciji jedan reditelj i jedan voditelj izruguju žrtvama drugih logora, kao što su bošnjačke žrtve logora u Prijedoru.

Imamović je naveo da su se nakon Jasenovca desili Srebrenica, Banja Luka, Prijedor, a da su pre nekoliko dana na nacionalnoj frekvenciji prikazivane fotografije žrtava, a jedan od njih je nazivan „onaj mršavi“ i to je proglašeno za deo antisrpske propagande.

„Da sve bude još odvratnije u tom vređanju sudeluje čovek koji režirao poslednji film o Jasenovcu (Predrag Antonijević), a ako se iskreno bavio tom temom on ne bi imao snage da se izruguje tuđim žrtvama“ rekao je Imamović. Upitao je zašto tužilaštvo i Ustavni sud ne reaguju kad se izaziva mržnja povicima „Nož, žica, Srebrenica“ na sportskim manifestacijama iako je to zabranjeno po Ustavu.

Poslanik SPS-a Đorđe Milićević rekao je da je Skupština Srbije donela deklaraciju o zločinu u Srebrenici a da to nije učinio nijedan parlament u okruženju.

„Znate šta je genocid, kad ode predsednik države da se pokloni žrtvama a oni ga kamenuju“ rekao je Milićević.

Martinoviću dozvoljeno da govori duplo duže od ostalih

Šef poslaničke grupe „Aleksandar Vučić – Za našu decu“ Aleksandar Martinović govorio je duplo duže od predviđenog vremena tvrdeći da Enis Imamović nije bio iskren u odavanju pošte žrtvama Jasenovca, već da je to iskoristio kako bi izjednačio žrtve.

On je pitao nadležne šta će da preduzmu da se licu pravde privede Naser Orić koji je od 1992. do 1995. godine, izvršio teške pokolje srpskog stanovništva u Podrinju, na živo vadio oči, zaklao čoveka spred svedocima, a sad je slobodan građanin i učestvuje u televizijskim emisijama.

Martinović je nabrajao i ustaške zločine i pitao zašto niko za njih nije osuđen, a posle njegovog obraćanja poslanici su aplaudirali nekoliko minuta.

Predsednik Skupštine Ivica Dačić koji je dozvolio Martinoviću da govori duple duže od ostalih poslanika, na kraju je upozorio poslanike da institut poslaničkih pitanja ne koriste za političke rasprave, već da postave pitanja ili, ako to ne žele, da se taj član skupštinskog poslovnika ukine.

Poslanici će u nastavku sednice razmotriti izveštaja Komisije za zaštitu konkurencije za 2019. godinu, sa Predlogom zaključka Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku, a do kraja dana trebalo bi da glasaju o svim tačkama dnevnog reda.

Komentari

Vaš komentar