Polaganjem venaca u Novom Sadu obeležen Dan pobede nad fašizmom

Vesti 09. maj 202211:49 0 komentara
TANJUG/NENAD MIHAJLOVIĆ

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je zajedno sa predstavnicima Vojske Srbije i Gradskog odbora SUBNOR-a položio vence na Spomen groblju u znak sećanja na pale borce Narodnooslobodilačkog rata 1941-1945. godine.

„Svim građanima naše države čestitam 9. maj – Dan pobede nad fašizmom i nacizmom, dan pobede života nad smrti. Želim da, vrlo jasno i nedvosmisleno, naglasim da smo ponosni na to što su naši slavni preci uvek bili na strani pravde, istine i ljubavi“, rekao je Vučević.

On je dodao „da smo dužni da razumemo i poštujemo njihovu žrtvu, istovremeno čuvajući našu istoriju i tradiciju, ali i da razumemo okolnosti koje nas okružuju, kako bismo mogli da prepoznamo ono što će se dešavati u budućem vremenu“.

„Tadašnja Jugoslavija je zauzela veoma važno mesto u borbi protiv fašizma i nacizma, a srpski narod je platio strahovitu cenu. Ne treba da zaboravimo da su postojale savezničke armije, pre svega Crvena armija i da prećutimo tu činjenicu zato što se stidimo toga, posmatrano u kontekstu ukrajinske krize, kako se nekome ne bismo zamerili“, rekao je gradonačelnik Novog Sada.

TANJUG/NENAD MIHAJLOVIĆ

Podsetio je da će u Novom Sadu biti prigodno obeležen Dan pobede i Dan Evrope i da će se time „pokazati da Novi Sad ima takvu širinu da može da bude i Srpska Atina i Evropska prestonica kulture i mladih, da možemo da obeležimo i 9. maj 1945. godine i ono što se definiše kroz rezoluciju Evrospke Unije kao Dan Evrope“.

Predsednik SUBNOR-a Grada Novog Sada Milovan Vujić je podsetio na značaj 9. maja, kao dan sećanja na stradanja u Drugom svetskom ratu, da je Evropa izgubila oko 50 miliona vojnika, dok je tadašnja Jugoslavija ostala bez 1,7 miliona stanovnika.

„Zbog datih života za odbranu Jugoslavije, mi potomci i pripadnici SUBNOR-a obeležavamo ovaj značajan datum. Važno je očuvati mir i stabilnost, a trudićemo se da i dalje negujemo i poštujemo tradiciju, prenoseći mladim generacijama pouke kako se nikada više ne bi dogodilo takvo zlo, kao u Drugom svetskom ratu“, rekao je Vujić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!