Pola godine od rušenja mosta, meštani odsečeni, upozoravaju i na poplave

Vesti 31. jan 202119:44 17 komentara

Prošlo je pola godine od kada se srušio Plavi most na Kolubari u mestu Šušeoke u trenutku kada je preko mosta prelazio kamion sa tovarom. Objašnjenje kako je most završio u koritu reke, gde i sad stoji, nikada nije dobijeno, a meštani Šušeoke i okolnih sela odsečeni su i dalje od svojih imanja kao i najbliže veze sa putem Valjevo - Beograd.

„To se desilo letos ja sam bio prisutan, bio sam baš onde kad je kamion zakačio sa kukom i povukao most. I od tada ovo stoji ovako niko ništa ne radi“, priča jedan ribar.

Od tada do sada prošlo je šest meseci. NIje okončana istraga zašto je došlo do rušenja mosta, i sve stoji kako je i bilo, ništa se nije promenilo.

„Kamion sa mlekom prolazi ovuda dva puta, ima deset mlekara koje ovde prikupljaju mleko i njima je to potrebno. Radnici koji su u Divcima i Lukavca koji rade u ovoj firmi Golden Lejdi, njima to odgovara, sada idu preko Valjeva, to im je dvadeset kilometara dalje“, pričaju meštani.

Preko plavog mosta je najbliža veza sa imanjem, ali i sa putnim pravcem Valjevo – Beograd i sa auto-putem “MIloš Veliki”.

Plavi most je i preteća potencijalna brana na reci Kolubari ukoliko bi velika voda, usled padavina ili otapanja snega u planinskom području, nanela granje i rečni mulj.

„Problem je što nam preti opasnost od poplava, jer ako voda navuče drva, ovde će da se napravi brana i mi ćemo biti poplavljeni. Morate da obilazite 7 do 8 km preko Klašnjća da bi ste došli do njive koja je preko Kolubare samo 800 metara“.

Predsednik opštine Mionica Boban Janković smatra da nema opasnosti od poplava.

„Nema opasnosti od poplava jer je tu široko korito Kolubare“, kaže Janković.

N1: A jeste se obraćali nekom da se ovaj most skloni?

„Jesmo JP „Srbija Vode“ i oni su rekli da je most moguće skloniti uz određene planove i elaborate. Reka Kolubara je u nadležnosti „Srbija Voda“ i postoji volja i sa jedne i druge strane i radimo na tome da se most što pre ukloni iz reke“, kaže on.

Za novi most na Kolubari u mestu Šušeoka, za koji se radi projekat, prema proceni predsednika Jankovića potrebno je od 40 do 50 miliona dinara. Mala opština Mionica sa projektovanim budžetom za ovu godinu od 450 miliona dinara, taj novac nema. Svi pogledi meštana, ali i predsednika Jankovića upućeni su prema državi.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare