Pokret za zaštitu potrošača: Kontrolori u GSP nemaju prava da naplaćuju kazne

Vesti 14. jan 202114:16 > 14:174 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Srbije, Petar Bogosavljević, izjavio je da kontrolori u vozilima Gradskog saobraćajnog preduzeća (GSP) u Beogradu nemaju prava da bez prisustva komunalne policije legitimišu putnike i naplaćuju kazne, jer za to nisu ovlašćeni zakonom.

„Kontrola u GSP nema prava da bez prisustva komunalne policije traži od putnika lična dokumenta, a samim tim nema prava ni da naplati kaznu. Komunalna policija ima prava da zatraži od korisnika da pokaže lična dokumenta da bi mogla da ih identifikuje“, kazao je Bogosavljević.

Kontrola u vozlima gradskog prevoza, po njegovim rečima, ima prava da putnika koji nije platio kartu, zamoli da napusti vozilo i da sačeka komunalnu policiju, da bi oni onda mogli da ga legitimišu.

Pošto identifikaciju neke osobe može da obavi „samo ovlašćeni državni organ“, naplata kazne bez prisustva komunalne policije bi „zašla i u oblast zaštite ljudskih prava“, rekao je.

Bogosavljević je rekao da se naplata prevoza može poboljšati tako što bi putnici pred ulazak u vozilo pokazali karte. Moraju se naći rešenja koja su u interesu i građana i davaoca usluga, dodao je on.

Komentari

Vaš komentar