Pokret Novi 6. oktobar traži smenu predsednika Apelacionog suda u Beogradu

Vesti 02. jan 202217:11 5 komentara
N1

Pokret Novi 6. oktobar najoštrije osuđuje tri odluke Apelacionog suda u Beogradu koje je ta institucija pred kraj 2021. godine donela jednu za drugom, zbog čega zahteva smenu predsednika Apelacionog suda u Beogradu Duška Milenkovića, kaže za portal N1 predsednik Pokreta Vojin Rakić.

Rakić je precizirao da Pokret daje rok Odboru za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu Narodne Skupštine Srbije da do 12. januara 2022. godine zakaže sednicu na kojoj će razrešiti Duška Milenkovića funkcije predsednike Apelacionog suda, kao i sudijske funkcije. Istovetne mere, dodaje Rakić, Novi 6. oktobar zahteva i u slučaju predsednika Trećeg osnovnog suda u Beogradu Dušana Agatonovića.

Povezane vesti:

„Za razrešenje postoje najmanje tri razloga: prvo, puštanje Darka Šarića iz pritvora na slobodu koja mu je ograničena jedino ‘nanogicom‘ koju bi trebalo da nosi u vili u kojoj živi. Nadalje, poništenje presude kojom je na izdržavanje višegodišnje zatvorske kazne upućen bivši predsednik opštine Grocka, osuđen zato što je naložio spaljivanje kuće novinara Milana Jovanovića. I treće, 30. decembra je potpredsednik Narodne stranke Borislav Novaković objavio da je Apelacioni sud potvrdio presudu kojom je osuđen na šest meseci zatvora, uslovno na dve godine, zato što je kao poslanik branio nevinog čoveka tokom protesta u Vrbasu“, navodi Rakić.

Lider Pokreta Novi 6. oktobar ističe i da Duško Milenković, kao predsednik jednog od najvažnijih sudova u zemlji, mora biti vrhunski pravnik, a ne „čovek koji je završio Pravni fakultet sa prosekom 6,7 nakon sedam godina studiranja, što je objavio portal KRIK“.

„Kumovske veze između predsednika sudova“

Novi 6. oktobar protestuje i zbog „zloupotrebe izuzetno bliske veze između Duška Milenkovića i predsednika Trećeg osnovnog suda u Beogradu Dušana Agatonovića koju su ozvaničili na neobičan način (kumstvom)“ i koju, kako tvrde u Pokretu, zloupotrebljavaju tako što Agatonovićeve sudije iz Trećeg osnovnog suda u Beogradu donose protivzakonite, često političke presude koje Milenkovićeve sudije u Apelacionom sudu automatski potvrđuju.

„Ukoliko ovi zahtevi ne budu ispunjeni u datom roku Novi 6. oktobar pokrenuće odmah posle odlaska sa vlasti sadašnjeg režima inicijativu da se utvrdi krivična odgovornost svakog pojedinačnog člana imenovanog skupštinskog odbora, svakog pojedinačnog člana Visokog saveta sudstva, kao i predsednika Skupštine Srbije Ivice Dačića, i to zbog odbijanja da preduzmu mere u cilju obustavljanja navedenih kriminalnih radnji sa kojima su kao i ostali građani Srbije bili informisani barem putem medija, kao i da sankcionišu označene izvršioce ovih radnji“, naglašava Rakić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare