Pokrenuta inicijativa za usvajanje kriterijuma za zapošljavanje nastavnika

Vesti 12. jan 202210:50 0 komentara
Shutterstock

Organizacija "Nauči me" je pokrenula inicijativu kojom apeluje na nadležne da "što pre usvoje kriterijume koji bi sprečili da radno mesto u časnoj profesiji obrazovnih radnika može biti kupljeno, poklonjeno ili čak oteto".

„Trenutni zakonodavni okvir omogućava da se za posao obrazovnog radnika u osnovnim i srednjim školama kandidat bira diskrecionom odlukom direktora. Zakon ne nudi nikakvu preciznu listu kriterijuma, a praksa pokazuje da škole nemaju kapaciteta da samostalno donesu pravilnike na osnovu kojih bi se na transparentan način vršio prijem novih radnika u stalni radni odnos“, navodi se u saopštenju organizacije.

Inicijativu su pokrenuli „kako obrazovanje na hiljade i hiljade naših đaka ne bi i dalje bilo prepušteno slučaju i samovolji direktora škola, ukoliko se najavljeno zapošljavanje preko 2500 nastavnika ne sprovede prema jasnim kriterijumima za zapošljavanje u prosveti“.

„U istraživanju koje smo sproveli, od 1576 škola u Srbiji, samo osam škola ima dodatne kriterijume, smernice ili sistem bodovanja kojim se konkursna komisija rukovodi“, kažu iz „Nauči me“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!