Pokrenut postupak promene Ustava, vlast se nada referendumu pre novih izbora

Vesti 16. apr 202120:20 > 22:07 29 komentara

Glasanjem za Vladin predlog, skupštinski Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo, pokrenuo je postupak promene Ustava u oblasti pravosuđa. Nije poznato koliko će trajati, ali se i predsednik Skupštine Ivica Dačić i predsednica Vlade Ana Brnabić nadaju da će se referendum, kao poslednji korak u izmeni Ustava, održati pre raspisivanja novih izbora.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić i premijerka Ana Brnabić tokom današnjeg zasedanja imali su zajedničku poruku: „Građani će jednoga dana biti jednaki pred sudom, sud će biti nezavistan, a pravda dostižna u razumnom roku“.

Podizanjem ruku članova skupštinskog Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo napravljen je prvi korak u procesu izmene Ustava u oblasti pravosuđa. Još mnogo toga trebalo bi da se desi pre poslednjeg koraka – referenduma.

Povezane vesti

Ipak, Ivica Dačić kaže: „Sve može da se završi do izbora“.

A ako ipak izbori budu brži, ovaj usvojeni Vladin predlog „pada u vodu“, pa će se izmenama Ustava baviti neka nova Vlada i novi parlament.

„Ja se nadam da će to moći da se uradi u sazivu ove Skupštine , ali opet mislim da je kvalitet mnogo važniji od brzine, i da je ovo pitanje koje ne treba brzati , ali ne treba odugovlačiti. Mislim da je jako važno da napravimo društveni konsenzus oko ovog pitanja“, smatra premijerka Ana Brnabić.

I dok je premijerka objašnjavala da je Vladin predlog ustavnih izmena prošao Venecijansku komisiju i da je promena izbora sudija i tužilaca nešto što Srbija mora da uradi na putu ka EU, predsednik parlamenta se sa tim delom teksta bolje upoznao.

„Pa mi apsolutno kao grana vlasti nismo ravnopravni, zamislite sudska vlast ima stalnost funkcije, gde je nama stalnost“, zapitao je Dačić.

Izmena preaumbule o Kosovu – apsolutna dezinformacija

A uz brigu za stalnost funkcije ide i istinito informisanje javnosti.

„Razne priče o tome da će se kroz ovu promenu Ustava menjati, što se veoma često podmeće, preambula o Kosovu, to su apsolutne dezinformacije i mi ovde nemamo nikakav tajni tekst“, istakao je Ivica Dačić.

Taj javni tekst, tj. predlog Vlade ne sadrži amandmane koje je pravosudna struka oštro kritikovala. Njima će se skupštinski Odbor za ustavna pitanja tek baviti, kako u Skupštini najavljuju, tek pošto na javnim raspravama saslušaju sve primedbe. Ali, tekst amandmana se možda i neće menjati.

„Ako budu uzeli u obzir pomenute amandmane, bićemo u velikom problemu“, upozorava profesorka Pravnog fakulteta Univerziteta Union Violeta Beširević.

„Rešenja njima predviđena ne lišavaju pravosudne organe uticaja izvršne vlasti, nego se samo kanali za politizaciju sudstva tim amandmanima menjaju, to je problem“, ukazuje ona.

Prema akcionom planu za poglavlje 23, ustavne izmene u oblasti pravosuđa trebalo je da budu završene još 2017. -te. Danas je, podsećamo, načinjen prvi korak.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare