Pokrenut postupak kontrole ostvarivanja prava jedne državljanke Ruande u Srbiji

Vesti 10. feb 202117:33 2 komentara
N1

Zaštitnik građana Zoran Pašalić pokrenuo je po sopstvenoj inicijativi postupak prema Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije i Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje zbog navoda o propustima pri ostvarivanju prava državljanke Ruande udate za državljanina Srbije.

Saopšteno je i da je ombudsman iz medija saznao da je državljanki Ruande naplaćena zdravstvena usluga u Klinici za ginekologiju i akušerstvo UKCS u Beogradu, iako je udata za državljanina Srbije, kao i da njihovom detetu, rođenom sredinom prošle godine u Srbiji, još nije izdata zdravstvena knjižica.

„Zaštitnik građana će ispitati i medijske navode o razlozima zbog kojih državljanki Ruande nije odobren privremeni boravak u Srbiji po osnovu spajanja porodice“, navodi se u saopštenju.

Ombudsman je tražio od MUP da ga u roku od 15 dana izvesti o svim okolnostima tog slučaja, a prevashodno o tome da li se državljanka Ruande obraćala tom ministarstvu sa zahtevom za odobrenje privremenog boravka u Srbiji po osnovu spajanja porodice i ukoliko jeste, iz kojih razloga joj privremeni boravak nije odobren.

Zaštitnik građana je tražio i da ga MUP, s obzirom da postoji neophodnost ostanka državljanke Ruande u Srbiji jer je udata za srpskog državljanina i sa njim ima dete, izvesti koje aktivnosti je moguće preduzeti da ne bi došlo do razdvajanja porodice.

Od RFZO je zaštitnik građana tražio da ga u roku od 15 dana izvesti o svim okolnostima ovog slučaja, a pre svega o tome da li je državljanka Ruande u vreme porođaja prošle godine bila zdravstveno osigurana preko svog supruga i da li je bolnica ispravno postupila kada je toj stranoj državljanki naplatila zdravstvenu uslugu.

Ombudsman je tražio i da ga nadležni zdravstveni fond izvesti iz kojih razloga još nije izdata zdravstvena knjižica detetu, čiji otac ima prebivalište u Srbiji i njen je državljanin, kao i koje mere će biti preduzete da detetu knjižica bude izdata u što kraćem roku.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare