Pokrenut krivični postupak nakon izbora za studentski parlament u Novom Sadu

Vesti 07. apr. 202216:37 > 16:391 komentar
Podeli:
Izvor: N1

Povodom dešavanja u vezi izbora za studentski parlament FIlozofskog fakulteta u Novom Sadu, oglasila se Izborna komisija saopštenjem u kom navode da imaju dokaze o tome da je lista "Studentska reakcija" krivotvorila potpise, kao i da je zbog toga pokrenut krivični postupak.

„Izbornoj komisiji se javilo dvoje studenata sa tvrdnjom i dokazima o manipulaciji od strane predstavnika „Studentske reakcije“. Prema izjavama koje su dali, njihova imena su se našla mimo njihove volje na listi, jer su oni bili odsutni i van grada kada je lista potpisivana, te da su predstavnici liste krivotvorili njihove potpise na šta je sve vreme i ukazivala Izborna komisija. U skladu sa time, a postupajući po moralnoj i zakonskoj obavezi, Izborna komisija je zajedno sa dvoje studenata kontaktirala Ministarstvo unutrašnjih poslova i Javno tužilaštvo u Novom Sadu. Dana 6. aprila 2022.godine, sastavljen je zapisnik od strane Odeljenja kriminalističke policije MUP-a Republike Srbije i pokrenut krivični postupak protiv predstavnika ”Studentske reakcije” zbog osnovane sumnje u krivično delo falsifikovanja potpisa“, kaže se u saopštenju.

U saopštenju izborne komisije navodi se i da su za izbore predate dve liste, lista „Saveza studenata“ i „Studentske reakcije“, kao i da je komisija nakon gotovo pet sati rada, konstatovala da je da je lista Saveza studenata Filozofskog fakulteta u Novom Sadu podneta uredno, u skladu sa svim propisanim pravilima, dok je druga lista „imala više ozbiljnih propusta i nepravilnosti zbog kojih je dovedeno u pitanje verodostojnost predatih potpisa“. U saopštenju komisije navodi se i da su studenti sa liste „Studentska reakcija“ pokušali da dovedu javnost u zabludu, tvrdeći da im je lista oborena iz političkih razloga.

Informacija o prijavi je stigla u policiju danas, u vreme dok je trajao protest grupe studenata ispred Rektorata. Studenti su juče blokirali prostorije Saveza studenata na Filozofskom fakultetu nezadovoljni time što im je odbijena kandidatura zbog navodno neispravnih potpisa podrške.

Komentari

Vaš komentar