Podrška pokretu Ne davimo Beograd zbog napada da su podmetnuli požar u Vinči

Vesti 12. avg. 202112:023 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Pokret Ne davimo Beograd zahvalio je svim organizacijama i pojedincima na podršci u vreme napada "režimskih tabloida" i poslanika Srpske napredne stranke koji ih optužuju da su podmetnuli požar na deponiji u Vinči.

„Ovakva vrsta optužbi, laži, podmetanja i uopšte stvaranja atmosfere linča prema onima koji ukazuju na probleme u našem društvu je sve učestalija, ali ne smemo nikada dozvoliti da se na nju naviknemo. Smatramo da je važno da kao društvo reagujemo i ne dozvolimo da laži, podmetačine, pritisci i napadi protiv političkih neistomišljenika budu normalizovani“, navodi pokret Ne davimo Beograd.

POVEZANE VESTI

U saopštenju se ukazuje na reakcije organizacija civilnog društva povodom napada na Inicijativu.

Politička platforma Solidarnost navela je da su svesni koliko kompanje mržnje koje započinju i vode režimski tabloidi iskrivljuju stvarnu sliku i dovode u opasnost aktiviste koji godinama ukazuju na neadekvatno vođenje deponije u Vinči.

Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) osudio je istupe poslanika i pojedinih medija i poručio da je „dužnost slobodnih ljudi, a posebno udruženja koja se zalažu za vladavinu prava, da pokažu solidarnost sa pojedincima i organizacijama koje su žrtve neosnovanih optužbi, bez obzira na njihovo političko opredeljenje ili drugo svojstvo“.

Organizacija CRTA je osudila „neodgovorne i neosnovane optužbe protiv inicijativa i aktivista u vezi s požarom na deponiji u Vinči“.

„Odgovor na kriznu situaciju u kojoj je ugroženo zdravlje ogromnog broja građana ne smeju da budu pokušaji politikantskih skandala. Potrebne su nam pouzdane i stručne reakcija institucija, a ne morbidan senzacionalizam koji se širi iz zaštićenosti poslaničkim imunitetom“, navela je CRTA, a prenosi Inicijativa.

Fondacija Slavko Ćuruvija poručila je da krizne situacije koje ugrožavaju zdravlje građana zahtevaju hitne, pouzdane i precizne informacije.

„Umesto da se bavi opasnim podmetačinama kroz svoje ‘medije’, pozivamo gradsku vlast da omogući građanima da dođu do svih neophodnih informacija o situaciji u Vinči, kvalitetu vazduha u Beogradu i smernicama kako da se ponašaju“, navela je Fondacija.

Komitet pravnika za ljudska prava – Yucom je pružio podršku Ne davimo Beograd uz poruku: „Opasne insinuacije da su aktivisti podmetnuli požar na deponiji u Vinči ugrožavaju pravo na slobodu i bezbednost i slobodu izražavanja! Dodatan pritisak predstavljaju izjave poslanika SNS“.

Komentari

Vaš komentar