Šest osoba primljeno na VMA zbog trovanja gljivama

Vesti 03. okt 202216:11 > 16:5113 komentara
ydcgnngngn
Izvor: Shutterstock/ilustracija

U Nacionalnom centru Vojnomedicinske akademije (VMA) za kontrolu trovanja primljeno je šest pacijenata zbog trovanja otrovnim gljivama, saopštio je VMA.

Odmah su započete mere intenzivnog lečenja, navodi se u saopštenju.

Žena (57) iz Šapca primljena je sa znacima amanitinskog (faloidinskog) sindroma u teškom stanju, četvoročlana porodica iz Šapca, takođe je primljena sa znacima tog sindroma, dok žena iz Beograda ima gastrointestinalni sindrom „i boljeg je opšteg stanja“.

VMA navodi da su pacijenti iz Šapca gljive nabavili kod neovlašćenog prodavca, a konzumirali „misleći da se radi o rudnjačama i lisičarkama“. U saopštenju su preneli da su pacijenti rekli da su gljive bile polomljene i da ih je bilo najmanje tri vrste, što otežava prepoznavanje.

VMA dodaje da je od proleća u njenom centru lečeno 26 pacijenata sa trovanjem gljivama i to 14 ambulantno i 12 hospitalno. Upozorili su da pored nekoliko stotina jestivih, nejestivih i lekovitih, postoji i nekoliko desetina otrovnih gljiva. Dodali su da je „odgovornost za zdravlje i ličnu bezbednost na svakome ko bere i jede samonikle gljive“, te apelovali na sve da paze prilikom kupovine pečuraka na pijacama.

Upozorili su da je specifičnu terapiju neophodno započeti u prvih 48 sati i zato pozvali zdravstvene radnike da obavezno konsultuju Nacionalni centar za kontrolu trovanja.

Izvor „Podrinskih“ je rekao da se njegov član porodice nalazi u teškom stanju i lekari mu se bore za život.

„Simptomi su u početku blagi, povraćanje, dijareja i mogu se pojaviti tek nakon 10 sati od konzumiranja tih pečurki. U Šapcu se zakasnilo sa terapijom, jer nije bio jasan uzrok koji je izazvao simptome. Kako se sve više osoba javljalo sa istim i sličnim simptomima, ustanovljeno je da je da je uzrok trovanje pečurkama koje su kupljene na pijaci Živinarnik. Zato apelujem na sve koji su od prošle srede do danas kupili pečurke na ovoj pijaci da ih ne konzumiraju“, rekao je izvor „Podrinskih“, čiji se član porodice nalazi na VMA.

Komentari

Vaš komentar