Podignuta optužnica, tužilac predložio doživotnu za Belivuka i Miljkovića

Vesti 30. jul 202115:21 > 17:2850 komentara
Veljko Belivuk
Izvor: Pedja Milosavljevic/AFP

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je optužnicu protiv Veljka Belivuka, Marka Miljkovića i ostalih pripadnika njihove organizovane kriminalne grupe, koja je delovala pod velom partizanove navijačke grupe "Principi", potvrđeno je Tanjugu, prenosi RTS. Večernje novosti pišu da je u optužnici tužilac zatražio doživotnu robiju za Belivuka i Miljkovića.

Optužnicom je obuhvaćen 31 okrivljeni, a među njima su i svedoci – okrivljeni. Optužnica je predata Posebnom odelenju Višeg suda u Beogradu na potvrđivanje. Detalji optužnice još nisu poznati, piše RTS.

U optužnici tužilac traži da se optuženi Veljko Belivuk i Marko Miljković najstrože kazne i predlažu doživotnu robiju. Optužnica je napisana na 322 strane sa dokazima i ostalim optužbama upućeno je u sud na potvrđivanje, navode Večernje novosti.

Istraga protiv te kriminalne grupe pokrenuta je 5. februara i nakon toga proširena je još šest puta, protiv istih osoba za nova krivična dela ili novih osoba.

Povezane vesti.

Tužilac za organizovani kriminal Mladen Nenadić je prošle sedmice na konferenciji za novinare ukazao da se pripadnici ove grupe terete za krivična dela zločinačko udruživanje, pet teških ubistva, trgovnu drogom, trgovinu oružjem i jednu otmicu i jedno silovanje. Reč je o brutalnim ubistvima izvršenim u vikendici u Ritopeku.

Tužilac je novinarima pokazao i do sada neobjavljivane fotografije koje će se koristiti kao dokaz protiv te grupe.

Pored pomenutih fotografija sa Skaj servera zaplenjeni su i audio i video zapisi koji ukazuju na događaje i osumnjičene.

Ta grupa uhapšena je 4. februara. Belivuk i Miljković su pod sumnjom da su organizovali kriminalnu grupu koja je izvršila niz najtežih krivičnih dela, skrivajući se iza Partizanove navijačke grupe „Principi“.

Pored njih, tada je uhapšeno još 20-ak pripadnika grupe, a tužilaštvo za organizovani kriminal je pokrenulo istragu protiv 22 osobe. Nedelju dana kasnije uhapšen je i A.Š. kod kojeg je pronađen snajper, a povezuje se sa tom grupom.

U aprilu je u skrivenoj prostoriji objekta u Ritopeku koji je, kako se sumnja, koristila ova kriminalna grupa, pronađena je mašina za mlevenje mesa koja je razmontirana i poslata na veštačenja.

Pored Belivuka i Miljkovića pod istragom su i M. B. (36), M. B. (32) i V. G. (36), M. T. (33), F. I. (29), S. L. (35), B. K. (33), N. Đ. (35), V. D. (46), A. V. (39), D. T. (38), N. S. (33), N. L. (41), N. S. (29), Ž. K. (41), N. J. (50), V. G. (38), S. S. (39) i V. V. (29), M. A., B. H. i A.Š.

U maju je istraga proširena na još šest osoba.

Širi kontekst delovanja ove grupe ukazuje na povezanost sa „kavačkim klanom“ iz Crne Gore, koji je već godinama u sukobu sa takozvanim „škaljarskim klanom“, takođe iz Crne Gore.

Komentari

Vaš komentar