CINS: Koliko je vakcinisanih i nevakcinisanih među hospitalizovanim i umrlim

Vesti 10. nov 202111:02 > 22:04 106 komentara
kovid bolnica, batajnica, korona virus, koronavirus, pokrivalice, pacijenti,
N1 ilustracija

Podaci koje je Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) dobio iz 21 zdravstvene ustanove pokazuju koliko je vakcinisanih i nevakcinisanih među hospitalizovanim i umrlim kovid pacijentima.

U protekla dva meseca novinari CINS-a su poslali 79 zahteva za pristup informacijama od javnog značaja – Ministarstvu zdravlja, Institutu za javno zdravlje Dr Milan Jovanović Batut, institutima, bolnicama i zavodima za javno zdravlje u Srbiji. CINS ih je pitao da li su hospitalizovani i umrli kovid pacijenti bili vakcinisani i ako da, kojom vakcinom. Reč je, između ostalog, o bolnicama koje su na spisku Batuta jer poseduju respiratore za lečenje najugroženijih. Informacije je dostavila 21 institucija.

Kako navodi CINS, podatke, između ostalog, nisu dobili od većih zdravstvenih centara u zemlji u kojima se leče i pacijenti oboleli od korone, poput KBC Bežanijska kosa, KBC Zvezdara, KC Vojvodina i KC Niš.

Pročitajte još:

„Ministarstvo zdravlja nam je u dva navrata reklo da ove informacije ne poseduje iako smo od pojedinih bolnica dobili informaciju da njima prosleđuju podatke. Ministarstvo nas je zatim uputilo na Batut, iz kog su nam odgovorili da nemaju tražene podatke“, piše CINS.

Podaci koje su dobili ipak pokazuju da je u Srbiji značajno veći broj hospitalizovanih i umrlih kovid pacijenata bio nevakcinisan.

Među onima koji su, uprkos vakcinaciji, bili na bolničkom lečenju ili su umrli zbog korone, najviše je onih koji su primili vakcinu kineskog proizvođača Sinofarm, navodi CINS.

Klinika za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije od 9. septembra beleži da li su hospitalizovani kovid pacijenti vakcinisani ili ne. Na taj dan su, na zahtev Ministarstva zdravlja, uradili presek stanja. Tako je tog dana u Klinici bilo hospitalizovano 89 pacijenata od kojih je većina bila nevakcinisana. Od 9. do 15. septembra primljeno je još oko 50 kovid pacijenata, od kojih je više od polovine bilo vakcinisano, uglavnom Sinofarmom, piše CINS.

U Opštoj bolnici Valjevo je od početka godine do 24. oktobra ukupno hospitalizovano više od 2.000 ljudi. Od tog broja je preminulo oko 22 odsto. Hospitalizovani i umrli su u najvećem broju bili nevakcinisani – prema tim podacima, bilo je hospitalizovano 83,9 odsto nevakcinisanih i 16,1 odsto vakcinisanih, a od broja umrlih 79,8 odsto je bilo nevakcinisano, a 20,2 odsto vakcinisanih.

Podaci koje je CINS dobio od Zavoda za javno zdravlje Vranje pokazuju da je od početka godine do 24. oktobra u Vranju od korone preminula 261 osoba, od čega oko 90 odsto nevakcinisanih.

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Užice, od početka godine do kraja jula u Zdravstvenom centru Užice, koji obuhvata bolnicu u Užicu, Priboju i Prijepolju, zbog korone je na bolničkom lečenju bilo smešteno nešto manje od 2.300 pacijenata. Od toga skoro 2.000 nije primilo vakcinu protiv koronavirusa.

Do kraja juna je u bolnicama u Zlatiborskom okrugu od korone preminulo 509 osoba – od toga su 494 bili nevakcinisani, dok je 15 osoba, prosečne starosti 84 godine, bilo vakcinisano Sinofarmom.

Iz Opšte bolnice Novi Pazar za CINS navode da se od početka godine do sredine septembra u toj ustanovi među hospitalizovanima našlo od 85 do 90 odsto nevakcinisanih.

U istom periodu je na lečenju zbog korone u Opštoj bolnici Kruševac ležala su 2.002 pacijenta, a iz bolnice objašnjavaju da je najveći broj sa teškom kliničkom slikom bio nevakcinisan.

Ceo tekst pročitajte na portalu CINS-a.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare