Počinju predupisne aktivnosti: Koji fakulteti i programi su najtraženiji

Vesti 21. jun 202217:21 > 17:24 3 komentara
N1

Rektor Beogradskog univerziteta Vladan Đokić rekao je u Danu uživo da su spremni za prijemne ispite, kao i da su imali više razgovora sa upravom policije, povodom nedavnih čestih dojava o bombama u javnim institucijama. Poručio je studentima i njihovim roditeljima da bez brige dođu na prijemni ispit. BU ima 31 fakultet i 99 studijskih programa, a kandidati konkurišu za više od 15.000 mesta.

Na fakultetima Beogradskog univerziteta počinje predaja dokumenata za polaganje prijemnog ispita, a konačne rang liste se očekuju 15. jula.

Rektor Beogradskog univerziteta Vladan Đokić kaže da je na nekim fakultetima već počela predaja dokumenata.

„Ona se na većini fakulteta odvija elektronskim putem, ne moraju da dolaze u prostorije, na nekim će morati i fizički. U svakom slučaju, proces će se završiti do kraja ove nedelje, da bi mogli da počnu prijemni“, kaže on.

Dodaje da se Univerzitet pripremio za prijem kandidata koji će konkurisati.

„Imamo 31 fakultet, taj 31 fakultet priprema 99 različitih studijskih programa. U proseku će jedna visokoškolska ustanova imati tri studijska programa, neki više, neki manje. Pozivam kandidate da dobro promisle šta je to što ih zanima“, kaže on.

Na pitanje da li su spremni za prijemne ispite zbog čestih dojava o bombama, kaže da su, kao i sve institucije spremni.

„Imali smo više razgovora sa upravom policije, svi objekti će biti bezbedni, kandidatima i roditeljima poručujem da bez brige dođu na prijemni ispit, da će sve biti pod kontrolom. Ima 15.053 mesta, od toga oko dve trećine, odnosno oko 9.680 su budžetska mesta, a jedna trećina oni koji će plaćati školarinu. Taj segment je važan prilikom odluke o studiranju“, kaže Đokić.

Dodaje da „neko ko započne svoje studije kao samofinansirajući student ne mora da znači da će ceo studijski program provesti tako“.

Upitan o programima za koje vlada najveće interesovanje studenata, kaže da je poslednjih nekoliko godina najpopularniji fakultet FON, gde su u prošlih nekoliko godina tri kandidata konkurisala na jedno mesto.

„A pojedini studijski programi – na Filozofskom fakultetu na Odeljenju za psihologiju je sedam kandidata na jedno mesto, tu je najveća pojedinačna konkurencija“, kaže on.

Predupisne aktivnosti startuju sutra, a prva na redu je predaja dokumenata od 22. do 25. juna.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare