Počeo sa radom kol centar za prijavu, počinje vakcinacija prijavljenih građana

Vesti 14. jan 202108:34 > 10:1532 komentara
Podeli:
Vakcinacija
Izvor: Tanjug / Strahinja Aćimović

Danas od osam časova počeo je da radi kol centar putem kojeg građani mogu da se prijave za vakcinaciju protiv koronavirusa.

Broj telefona je 0800 222 334.

Od ponedeljka, 11. januara moguća je i prijava putem portala e-Uprave.

Direktor vladine Kancelarije za IT E-Upravu Mihailo Jovanović izjavio je da je kol centar za prijavljivanje za vakcinaciju otvoren od 8.00 časova ujutro do 20.00 časova uveče.

„Pozivam građane da nastave da se prijavljuju preko portala, jer sam ubeđen da je to sigurniji način, neće pogrešiti u saopštavanja podataka“, rekao je Jovanović za TV Prva.

On je rekao da Institut za javno zdravlje „Batut“ priprema ekipe, po domovima zdravlja, koje će odlaziti radi vakcinacije, kod onih koji zbog zdravstvenih problema ne mogu da izađu iz stanova.

Na pitanje kako će građani znati kada će biti vakcinisani, on je rekao da preko kontakt centra mogu da ostave adresu elektronske pošte, ali je objasnio da se javljaju i građani koji možda nisu dovoljno informatički pismeni.

„Zato obavezno treba da ostave broj mobilnog ili fiksnog telefona da bismo ih nazvali i saopštili kada im je termin za vakcinaciju“, rekao je Jovanović.

On je kazao da se do sada za vakcinaciju preko portala eUprave prijavilo 175. 000 građana.

Inače, od danas počinje vakcinacija prvih 1.000 građana koji su se prijavili dobrovoljno za vakcinu protiv koronavirusa, potvrdila je za Blic ministarka za rad i socijalna pitanja i članica Kriznog štaba dr Darija Kisić Tepavčević.

Predstavnici ministarstva sa direktorima domova zdravlja i o vakcinaciji

Predstavnici Ministarstva zdravlja razgovaraće sa direktorima svih 158 domova zdravlja u Srbiji, kako bi analizirali njihov rad, a biće napravljen i plan za naredni period.

Govoriće se i o vakcinaciji zaposlenih u domovima zdravlja protiv Kovid-19, koja je nedavno započela, javila je Radio televizija Srbije (RTS).

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Aleksandar Stefovski najavio je da će u narednom periodu biti vakcinisani svi zdravstveni radnici koji iskažu interesovanje.

„Neki domovi zdravlja su već obavili vakcinaciju. Prema određenom rasporedu, u kontinuitetu se nastavlja dalje“, rekao je Stefovski i istakao da do sada nema prijavljenih neželjenih dejstava.

On je naveo da je protekla noć bila relativno mirna i da je bilo 30 pregleda.

„Tokom jučerašnjeg dana je bilo 3.600 pregleda, 1.600 je bilo prvih pregleda. U odnosu na pre dve nedelje taj broj se smanjio, ali je poslednjih dana kontinuiran, što znači da se građani pridržavaju mera, ali ne i da treba da se opustimo“, naglasio je Stefovski.

Podsetio je da su domovi zdravlja u prethodnom periodu nesmetano radili i za nekovid pacijente, a tako će biti i ubuduće.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

 

Komentari

Vaš komentar