Prvi sastanak u okviru dijaloga vlasti i opozicije uz posredovanje EP

Vesti 09. jul. 202111:06 > 14:2728 komentara
Podeli:
Izvor: Tanjug/Rade Prelić

Prvi sastanak u okviru dijaloga vlasti i opozicije o izbornim uslovima, uz posredovanje Evropskog parlamenta, počeo je u Palati Srbija na Novom Beogradu, uz učešće evroparlamentaraca Tanje Fajon, Vladimira Bilčika i Knuta Flekenštajna.

Sastanku, kojem predsedava predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, prisustvuju predstavnici vlasti i opozicije.

Povezane vesti

Na sastanku se predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić, predsednici Demokratske i Socijaldemokratske stranke Zoran Lutovac i Boris Tadić, kao i predstavnici Stranke slobode i pravde, Pokreta slobodnih građana i Zajedno za Srbiju.

Tu je i lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak, kao i predstavnici Inicijative Ne davimo Beograd, Nove stranke, Stranke pravde i pomirenja i drugih.

Izvor : Tanjug/Rade Prelić

Srpsku naprednu stranku predstavlja delegacija predvođena Vladimirom Orlićem.

Tema sastanka, kako su predstavnici opozicije uoči početka skupa rekli, biće stanje u medijima.

Sastanak se održava bez prisustva javnosti i u skladu sa Četam haus pravilima.

Opozicija bez velikih očekivanja pred prvi sastanak

Predstavnici dela opozicionih stranaka su, pred početak sastanka, naglasili značaj slobode medija za postizanje eventualnog dogovora.

Konstantin Samofalov iz Socijaldemokratske stranke izjavio je da je za njih važan međustranački dijalog koji se vodi uz posredovanje Evropskog parlamenta, jer su oni garant da će eventualni dogovori biti sprovedeni.

„Dolazimo na ove sastanke u dobroj veri, ali ne živimo u iluziji da je Srpska napredna stranka spremna za ozbiljnije dogovore“, rekao je Samofalov u pauzi međustranačkog dijaloga, dodajući da su eventualno spremni za fasadne promene.

Samofalov je rekao da smatraju da ove razgovore treba hitno nastaviti, jer je protrebno minimum šest meseci za primenu eventualnog dogovora pre predsedničkih i beogradskih i eventualno parlamentarnih izbora.

„Atmosfera na sastanku je pristojna i uljudna, ali ima i pojedinih predstavnika vlasti koji pokazuju slično ponašanje kao i u Skupštini Srbije“, naveo je Samofalov.

Lider Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović je naglasio značaj slobodnih medija za izborni proces.

Zelenović je kazao da je interesantno da su tema današnjeg sastanka mediji i naglasio da je to, uz pritiske na birače i zloupotrebu institucija, tema o kojoj treba da se razgovara.

On je rekao da će ZZS na sastanku da ukaže koliko je važno da se čuje drugačije mišljenje i objasnio da ta stranka ne želi da se meša u rad medija već želi da, kako je naveo, građani čuju drugu stranu i drugačije mišljenje – ne samo o politici, već i o životnim stvarima.

Predsednik Dveri Boško Obradović izjavio je, povodom završetka prvog dela druge faze međustranačkog dijaloga o izbornim uslovima, da je to prvi ozbiljan razgovor vlasti i opozicije sa svim relevantnim političkim organizacijama, ali da nedostaje konkretizacija.

Obradović je rekao da su „sve priče već ispričane“ i da je opozicija već predstavila svoje zahteve za poboljšanje izbornih uslova.

On je rekao da nema potrebe za „pričaonicom i gubljenjem vremena“ i da je vlast na potezu da odgovori na zahteve opozicije i da kaže šta je za njih prihvatljivo.

Obradović je rekao da je apelovao na predstavnike Evropskog parlamenta da se „i ovaj kolosek dijaloga ubrza, da eventualno dođe do spajanja oba koloseka u jedan i da se što pre dođe do sporazuma vlasti i opozicije koji bi bio primenjen, a da to bude najmanje šest meseci pre bilo kojih izbora“.

On je rekao da je insistirao na tome da dobije odgovor šta će biti „kontrolni mehanizam“ kojim će opozicija moći da kontroliše ono što bude dogovoreno tokom dijaloga, „jer mi ne možemo imati poverenja u vlast makar i potpisali taj zajednički sporazum“.

Obradović je rekao da je neophodno da predstavnici opozicije imaju svoje predstavnike u tom nadzornom telu i da tako kontroliše čitav predizborni i izborni proces.

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak rekao je da nije previše optimističan po pitanju današnjeg sastanka.

„Kakva je to tema mediji, u kojoj ne učestvuju mediji“, upitao je on.

Tanja Fajon govorila je prethodnog dana za N1 o međustranačkom dijalogu i evo šta je rekla:

Komentari

Vaš komentar