Tužilaštvo u Hagu: Imamo nesporne dokaze protiv Gucatija i Haradinaja

Vesti 07. okt 202112:07 > 16:43
Podeli:

Duže od godinu dana nakon hapšenja, u Specijalizovanim većima Kosova počelo je suđenje funkcionerima Udruženja veterana Kosova Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju. Ovo je drugi proces koji je počeo pred tim sudom, ali prvi koji nije po optužbama za ratne zločine. Tužioci suda za zločine OVK u Hagu tvrdili su na početku suđenja da će dokazati da su vođe Udruženja boraca OVK krivi za ometanje pravde i za zastrašivanje svedoka o zločinima OVK.

Suđenje za otkrivanje identiteta svedoka i opstrukciju – u procesima koji se vode u Haškom sudu za Kosovo – počelo je danas u tom sudu, uz tehničke poteškoće. Tužilac Metju Haling pročitao je optužnicu koja tereti nekadašnje lidere Udruženja veterana OVK HIsnija Gucatija i Nasima Haradinaja za krivična dela protiv pravosuđa, javne uprave i javnog reda.

Tužilaštvo ih tereti da su svesno i namerno javnosti obelodanili identitet više zaštićenih svedoka koji su ispitivani na Kosovu, iako su znali da čine krivično delo, imali su nameru da ga počine i podstrekivali su svoje saradnike da učine isto.

Tokom uvodne reči tužilaštvo je prikazalo i snimke sa konferencija za štampu na kojima su optuženici medijima pokazivali sporna dokumenta Specijalnog tužilaštva.

„Najmanje od aprila do septembra 2020. godine su dali izjave u kojima su svedoke koji sarađuju sa tužilaštvom optuživali da su lažovi, kolaboracionisti ili izdajnici, distribuirali su poverljive informacije koje nisu javnog karaktera o istragama tužilaštva, podsticali druge da ih dalje šire i izjavljivali da im je cilj da vrše opstrukciju veća. Među poverljivim informacijama su dokumenti sa oznakama poverljivo, imena i lični podaci stotina svedoka koji su zaštićeni“, naveo je tužilac.

Gucati i Haradinaj nisu promenili stav. Ostali su pri ranijim tvrdnjama da su nevini.

„Ja se osećam nevinim, ne osecam se krivim ni po jednoj od tačaka optužnice koja je podgnuta protiv mene“, rekao je Gucati.

„Ja sam nevin i uvek ću se protiviti nepravdi“, dodao je Haradinaj.

Tužilaštvo je najavilo da će u nastavku suđenja pozvati tri svedoka.

U pitanju su službenici tužilaštva, a prvi bi trebalo da izađe pred sudsko veće 18. oktobra. Prema ranijoj odluci suda, tužilaštvo će imati četiri dana za njhovo saslušanje, a prema istoj odluci, suđenje bi trebalo da bude okončano 9. novembra ili najkasnije 17, decembra. I Gucati i Haradinaj uhapšeni su 25. septembra prošle godine i prebačeni u Hag i od tada su u pritvoru. Sud je više puta odbacivao zahteve dobrane za puštanje na privremenu slobodu.

Komentari

Vaš komentar