Počelo rušenje hotela „Dom“, zdanja iz 1929. u centru Beograda

Vesti 04. jul 202218:28 > 18:33 156 komentara
hotel dom google earth
Google Earth/Screenshot

U Beogradu je počelo rušenje hotela "Dom" u ulici Kralja Milutina, zdanja iz 1929. godine kome je privremena zaštita Zavoda za zaštitu spomenika kulture istekla 2020. godine, saopštila je Stranka slobode i pravde (SSP).

„Kako su izbori prošli tako je rušenje došlo, pa je sad na redu hotel Dom u Kralja Milutina. Na ovo planirano rušenje smo upozorili u septembru 2021. godine kada smo apelovali na institucije Beograda i Zavod za zaštitu spomenika kulture da ne dozvole rušenje starog zaštićenog Beograda kome je njihovim neradom prestala zaštita“, navela je u saopštenju potpredsednica beogradskog odbora SSP Ana Gođevac.

Po njenim rečima, gradska uprava „nije učinila apsolutno ništa“ i dozvolila da se na mestu tog objekta zida desetospratnica sa četiri podzemne etaže.

„Beograd je prodao Hotel Dom 2020. godine firmi koju su osnovale supruge kontroverznog Zvonka Veselinovića i jednog od vlasnika kockarnice Mozzart. Od septembra 2021. godine, kada smo alarmirali javnost, firma je preneta u krajnje vlasništvo izvesnom Faruku Džandžanoviću“, kazala je Gođevac.

Ona je ocenila da odgovorna uprava ne bi Beograd pretvorila u „igralište investitora“, već bi zaštitila kulturnu baštinu da je generacije koje dolaze „ne gledaju samo u knjigama“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare